17-02-18

Verslagen Noorderkroon december 2017

Administrativa

  • Lidgeld Noorderkroon 2018:  Noorderkroon zal nog steeds de ongewijzigde contributie van 15 euro p.p.  Voor dit bedrag bent U weer een gans jaar lid van Noorderkroon, ontvangt u maandelijks het infoblaadje en krijgt u korting tijdens de jaarlijkse uitstap. Storten doe je op het rekeningnummer:

De Noorderkroon

BE 13 1030 4513 1239

p.a. Noorderkroon Haag 27

                                                                   3930 Hamont-Achel

  • Jan liet de uitnodiging van een full dome voorstelling in het Planetarium te Brussel rondgaan. Noorderkrooners die interesse hebben voor de premiere van “Explore” kunnen inschrijven via het web. 
  • Project rond culturele samenwerking met Cranendonck.
  • Verslag november goedgekeurd
  • Inschrijven sterrenkijkdag 2018   20 sterrenkaarten gratis
  • Planetenpad aan de Bever? Voorgesteld aan belevingsgroep, maar hier de twijfel of twee planetenpaden wel zinvol zijn.
  • De ongelukkige val van Diane tijdens de kijkavond van November is onder behandeling bij onze verzekeraar. Met dank aan Jo en Dirk voor de goede zorgen.
  • We horen dat Paul goed recupereert  na zijn fietsongeval. Het doet ons plezier en hopen Paul snel weer in ons midden zal zijn.
  • Job laat via het secretariaat zijn groeten overmaken aan de Noorderkroners. Nog even en zijn uitzending in het buitenland zit er op en kunnen we ook Job weer in ons midden verwelkomen!

Verslag van de bijeenkomst

 

Onmiddellijk na het openen van de bijeenkomst nam de voorzitter de gelegenheid om, naar jaarlijkse traditie, de beginnen met zijn Eindejaarspeech:

Beste Noorderkroners,

 t Is de eerste keer dat we zo vroeg op ’t jaar deze vergadering houden. We hebben na deze vergadering nog één kijkavond, en dan is 2017 weer afgelopen.

Rond onze toren aan De Bever,  zijn deze winter en in het voorjaar grote werken gepland, aan de vijver en haar omgeving.De vissen zijn er al afgehaald, en binnenkort wordt een groot gedeelte van de bomen gekapt. We hopen van deze werken  niet teveel hinder te zullen hebben, maar als de bomen weg zijn, hebben we een beter zicht op het oosten en het zuidoosten.

Dit jaar hebben we er 2 nieuwe leden bij gekregen,  en dat is dus groei van 8% en dat is eigenlijk wel goed voor een kleine vereniging als de onze. Er mogen nog altijd nieuwe leden bij komen, er is plaats genoeg, dus als je wilt reclame maken, we houden je niet tegen.Want daar werken we allemaal voor.

Dus aan iedereen die in het afgelopen jaar op de een of andere manier zijn steentje heeft bij gedragen, dank je wel. En ook al is nog een beetje te vroeg,  ik zeg het toch. Aan iedereen  een vrolijk kerstfeest en een gelukkig nieuwjaar. 

Dirk. 

Aansluitend bracht onze penningmeester het Kasverslag Noorderkroon 2017. Jan merkte op dat, omwille van de vroege algemene ledenvergadering, het kasverslag een momentopname was. Er moeten nog wat “ in’s en out’s” genoteerd worden voordat het jaar definitief afgesloten is. Jan presenteerde, in zijn gekende en uiterst gedetailleerde manier, een volledig zicht op de financiële bewegingen van het afgelopen jaar. Onze balans eindigde licht negatief, maar daarvoor had Jan enkele duidelijke redenen opgesomd. We hebben onze jaarlijkse reis licht negatief afgesloten omdat we aan  (uitzonderlijke en wel besproken)  refunding gedaan hebben. Ook de aanschaf van een beamer had zijn impact op de balans. Deze zaken in acht genomen maakt dat we ook in 2017 het niet slecht gedaan hebben.

Na het kasverslag mochten we genieten van (ook weer traditie!) enkele zeer smakelijke cakes die Dirk en echtgenote voor ons gebakken hadden.  Dirk wil het recept maar niet prijs geven, maar  wij van onze kant,  hebben hier geen bezwaar tegen zolang hij maar cakes blijft aandragen!  

Na een korte pauze bracht de secretaris het jaarverslag aan de hand van een PowerPointpresentatie. We bekeken alle activiteiten die het afgelopen jaar de revue passeerden. Alle open agenda-onderwerpen die we behandelden werden nog eens aangehaald, net als de thematische onderwerpen die we tijdens de maandelijkse bijeenkomsten besproken hebben. We verheugen ons ook op het feit dat we het eerstvolgende kwartaal een uiteenzetting zullen gaan krijgen van Jo. Onderwerpen gebracht door andere dan de gewoonlijke sprekers dragen in hoge mate bij aan diversiteit en kunnen drempelverlagend  werken, naar de toekomst toe. Een zeer aan te moedigen initiatief, waarvoor dank aan Jo!  Het jaarverslag werd afgerond met enkele analyses en vooruitzichten.

Na het jaarverslag was het aan Jo om onze algemene kennis te testen middels een quiz. Aan de hand van een 15-tal multiple choice-vragen was Jo op zoek naar de kenner der kenners. De vragen gingen van ludiek, via kennis en deductie naar “pffff…wat zou dat kunnen zijn?” om uiteindelijk tot een eindstand te kunnen komen. We eindigden met een ex-aequo; 2 deelnemers die de hoogste score hadden. Jo had dit natuurlijk voorzien en had als ultieme schiftingsvraag de opdracht: geef het aantal correcte antwoorden dat er in zijn totaliteit gegeven werd?  Jan Hermans zat het dichtst bij het correcte aantal en mocht zichzelf kronen als zijnde de winnaar van Jo’s  Eindejaar Quiz!  Proficiat aan Jan en dank aan Jo voor het samenstellen van deze toffe quiz. We hopen dat dit een jaarlijks terugkomend fenomeen kan worden!

Omdat er nog wat tijd over was had Jan enkele videofragmenten van  astrofysicus Frank Linde  voor ons in petto. Frak Linde bracht op heel begrijpelijke wijze enkele thema’s naar voor;   Brandt de zon nog en Donkere materie.  Een fijne meeting die we afsloten net voor middernacht!

                                                                                                                                                                            Lambert

 

Verslag van de kijkavond.

Het was weer al bewolkt, we beginnen het stilaan gewoon te worden.Gelukkig hebben we nu een alternatief programma en voor deze avond hadden we "dia's uit de oude doos" voorzien.Oude dia's uit het prille begin van onze vereniging met een al even oude projector, die het ondanks enkele ouderdomskwaaltjes, de dia's liepen niet volledig automatisch door, nog goed werkte.Het werd een gezellige avond, met een kopje koffie en de uitleg van jan bij de dia's indien nodig. ook al waren we slechts met drie leden.

 

Dirk

 

 

15:38 Gepost door Lambert Beliën | Commentaren (0) |  Facebook | |

De commentaren zijn gesloten.