22-01-17

Winterpret in het donker!

Mid januari 2017, het vriest dat het kraakt, net nieuwe maan geweest en eindelijk een droog-gevroren atmosfeer. Hoogste tijd om de kijkers aan het werk te zetten.  Twee nachten op rij, van schemering tot schemering resulteerden in een paar redelijk geslaagde opnames, maar ook in een dichtgevroren sterrenwacht, opgevroren hoofdspiegels, batterijenwissels  (camera's) á volonté en kou........ tot op de knoken, zo koud. In de ochtend gaan slapen en dan nog uren sukkelen om de laatste koude uit het lichaam te krijgen. Waar zijn ze gebleven, die Rambo's?  Allemaal ongemakken, maar die nemen we er graag bij. Voor je 't weet is het weer aan het regenen!  Hieronder enkele opnames die Lambert de afgelopen 48u gemaakt heeft. Het was voornamelijk "galaxy-time":

cressent.jpg

draaikolk RC-001.jpg

Irisnevel 55m AT12RC m darks +R.jpg

M51 apo 90m iso 1000-001.jpg

M81 cropped-001.jpg

M101 rc 22-01-2017.jpg

NGC 4236 apo crop-001.jpg

 

19:10 Gepost door Lambert Beliën | Commentaren (0) |  Facebook | |

Verslagen Januari 2017

Lidgeld Noorderkroon 2017.

Een jaarlijks terugkerend gebeuren; het innen van de lidgelden. Het bestuur van Noorderkroon heeft, na rijp beraad, besloten om de jaarlijkse contributie (lidgeld) ongewijzigd te houden op de som van 15 euro per persoon voor het werkjaar 2017.

Het lidgeld wordt bij voorkeur overgeschreven op het nieuwe rekeningnummer (zie hierboven) of voldaan bij onze penningmeester tijdens een bijeenkomst.   Dank aan hen die vorig jaar onze vereniging een extra steuntje gaven, door méér te storten dan gevraagd. Het is mede dank zij deze tegemoetkomingen dat we onze tarieven laag kunnen houden!

Verslag van de kijkavond  

 Op vrijdag 2 december waren we te gast bij Job om zijn nieuwe sterrenwacht te bewonderen. We werden heel vriendelijk en warm ontvangen en  zaten meteen aan de koffie. Een mooie Noorderkroon-delegatie was komen opdagen. Paul, Jo, Jan, Dirk en Lambert begonnen het bezoek met een heel geanimeerd gesprek over Paul’s bezoek aan de lezing van Roel Kwanten en aansluitend de nieuwe motor die NASA aan het verfijnen is..  Intussen zorgde Job en Loes voor ons welbehagen. Na een poosje werden we allen uitgenodigd om naar de sterrenwacht te trekken. Job ging ons voor en opende zijn sterrenwacht. We kregen uitvoerig uitleg over de constructie en de setup die in de sterrenwacht gehuisvest is. Job heeft handig gebruik gemaakt van een bestaand tuinhuisje waartegen bij zijn sterrenwacht heeft aangebouwd. In het tuinhuisje heeft hij zijn “warme” ruimte ingericht en vandaar uit kan hij de sterrenwacht beheren en aansturen. Het concept van roll-off werd gesmaakt toen we zagen met welk een gemak de sterrenwacht openschuift. Toen eenmaal het dak open ging merkten we dat Job weinig last heeft van strooilicht  en dat hij behoorlijk uit de wind staat. Alles werd heel vakkundig uitgelegd, zelfs het uitlijnen van de montering. De aanwezige leden waren méér dan onder de indruk. We hadden graag de telescoop aan het werk gezien, maar de atmosfeer liet dat niet toe; dan weer open, dan weer bewolkt. 

Later op de avond, zo tegen 22.00u,  begon het er naar uit te zien dat het toch nog wel iets zou kunnen worden, de komende nacht. Bij ons vertrek werd Job uitvoerig gefeliciteerd en bedankt voor het gastvrije ontvangst.  Hartelijke dank aan Job en Loes voor een fijne en vooral informatieve avond. We komen heel graag terug als het (eens) helder is!

                                                                                                                              LBe

Algemene Ledenvergadering 2016 in de sterrenwacht

 

Twee weken na het bezoek aan Job’s sterrenwacht kwamen we in onze archiefruimte samen onder de noemer “Algemene Ledenvergadering 2016”. We hadden op een grotere opkomst verwacht, maar zoals altijd zijn er mensen die door één of andere redenen onze bijeenkomst niet kunnen halen.   Omdat een Algemene Ledenvergadering een feestvergadering is en het er dan een beetje losser aan toe gaat, begonnen we pas om 20.30u aan het officiële gedeelte van de avond:  het eerste agendapunt voor de voorzitter. Hij bracht kort en krachtig zijn eindejaarspeech, waarvan hieronder de tekst:

Beste Noorderkroners. 

2016 loopt alweer op zijn einde. De belangrijkste gebeurtenis van dit jaar was ongetwijfeld de inhuldiging van onze nieuwe " archief-en educatieve ruimte". We hebben er lang op moeten wachten, maar op 12 maart was dan eindelijk de inhuldiging.

Een ruimte als deze is eigenlijk te mooi om enkel te gebruiken als archief ruimte. Met dit lokaal kunnen we,  als het weer te slecht is om de koepel te openen, toch nog andere dingen doen. slecht weer kan dus geen reden meer zijn om niet naar de kijkavond te komen. We hebben hier al enkele bestuursvergaderingen gehouden, en nu dus ook deze vergadering hier. en in de toekomst gaan we dit meer doen.

Ik wil van deze gelegenheid gebruik maken om jullie te bedanken voor jullie inzet het afgelopen jaar. Zonder haar leden is iedere vereniging niet meer dan een lege doos.

Ik wil ook de leden van het bestuur bedanken. Iedere bijeenkomst opnieuw zorgen voor een nieuw onderwerp, dat schud je niet zomaar uit je mouw.

Maar het hoeft niet altijd uit dezelfde richting te komen, daarom deze oproep,

als je een interessant onderwerp hebt waar je het in één van de avonden over wil hebben, hou je vooral niet in.... we krijgen seffens nog een uitgebreid kasverslag van Jan en jaaroverzicht van Lambert. Verder wil ik jullie nog een gelukkig nieuwjaar toewensen, en geniet ondertussen van de koffie en de vlaai, en de rest van de avond.

Dirk

Na de speech van de voorzitter ging het mes in de vlaai en de zelfgebakken Kerststronk van de voorzitter (die trouwens weer héél lekker was!) en werd de op maat gemaakte koffie (dankjewel Job!) uitgeschonken.  Onder het genot van bovenstaande versnaperingen was het opletten, want onze penningmeester toonde in detail het kasverslag 2016.  Jan presteerde het (wéér) om een positieve balans nee te schrijven. Met inzicht op alle “ins” en “outs” en een vakkundige eindverrekening kon Jan het boekhoudkundige jaar 2016 afsluiten met onze gezamenlijke goedkeuring.  Terug naar de vlaai!!!!

Voor we aan het  jaarverslag 2016 konden beginnen vroeg Franky waarom een ei niet kan bevriezen……….tsja, waarom kan een ei  niet bevriezen…….. (kan trouwens wel, hoor (nvdr))….het antwoord: “omdat er een dooier in zit!”. Deze uitkomst resulteerde in de onmiddellijke repliek van onze secretaris dat het woord “ontdooien” eigenlijke een serieuze fout is in de Nederlandse taal.  Denker maar eens over na, “ontdooien” wil dus eigenlijk zeggen “bevriezen”??????

Na deze taalbeschouwing (en weer een stukje vlaai) was het tijd om het jaarverslag 2016 te presenteren. Lambert bracht aan de hand van zijn traditionele stijl een presentatie van al onze activiteiten van 2016, links en recht opgefleurd met een ludieke toets.  We noteerden dat 2016 een nogal zwak jaar was wat betreft de kijkavonden. Amper de helft van de geplande kijkavonden waren geslaagd te noemen, met de opmerking dat de term “geslaagd” een optimistische evaluatie ten gronde heeft. Laat ons hopen dat 2017 een betere trend neer zal zetten.

Onze open agenda-vragen en onze hoofdthema’s, waren weer van niveau. Elke maand iets nieuws brengen is niet evident, onze voorzitter had het er al over in zijn eindejaarspeech. We hebben zo goed als mogelijk de actualiteit gevolgd en nieuwe ontwikkelingen besproken.

 Onder de noemer “Vooruitzichten” kijken we hoopvol uit naar betere waarnemingsomstandigheden, we hopen ook in 2017 weer kwalitatieve gespreksonderwerpen op de agenda te kunnen zetten en vooral , we hopen op gezamenlijke inbreng en mooie opkomsten tijdens alle activiteiten die het bestuur in 2017 op de agenda zal zetten.

                                                                                                                                 LBe 

De rest van de avond werd gevuld met gezellig over en weer-gebabbel. We maken ons op voor de komende feestdagen en kijken uit naar de start van 2017! Hieronder kan je de nieuwe kwartaalagenda vinden:

Kwartaalagenda:

Januari 2017.    

Studiebijeenkomst: 20-01-2016  Michielshof zaal 202   20.15u

Onderwerp: Open agenda + “Licht” door Robert Dijkgraaf  (videopresentatie)

Kijkavond:   Maanavond

Wanneer:   06-01-2017 vanaf   20.00u   aan de sterrenwacht 

februari 2017

Studiebijeenkomst: 17-02-2017 Michielshof zaal 202   20.15u

Onderwerp: Open agenda + Jan “hemelmechanica”

Kijkavond:  03-02-2017  20.00u  Deepsky op de sterrenwacht

Maart 2017.             

Studiebijeenkomst: 17-03-2017 Michielshof zaal 202  20.15u.

Onderwerp :  Open agenda + Job “Oculairen”

Kijkavond:  Nationale sterrenkijkdag 2017

Wanneer: zaterdag 04-03-2017 vanaf 20.00u  aan de sterrenwacht

 

18:34 Gepost door Lambert Beliën | Commentaren (0) |  Facebook | |

07-01-17

Nachtwerk, tussen de wolken door.....

Eindejaar, na een lange periode van slechte weersomstandigheden, eindelijk een lichtpuntje! De temperaturen gaan duiken, de nachten  worden donkerder, want nieuwe maan........dé kans om wat verloren tijd in te halen. Het verlangen naar een goeie "all-nighter" was zo intens dat het resulteerde in verschillende nachtelijke sessies, die ondanks het toch niet zo sublieme weer, volledig uitgezeten werden. De resultaten van die nachten waren pover te noemen. Er was altijd wel iets mis; of teveel vocht in de lucht, of de boel zat vastgevroren, of de kijker nét niet voor de volle 100% in balans. Kortom, wat een feest van de ene heldere nacht na de andere had kunnen worden, verviel in een paar topnachtjes. Maar kom.... 't waren dan ook wel topnachten!!!!  hieronder enkele impressies van het werk van Lambert tijdens die nachten:

 

Mon NGC2244 2nd try PSx.jpg

 

Orion en runningman 1 apo vetical.jpg

Orion en runningman 1 apo.jpg

flame horse widefiled apo 1ac.jpg

14:16 Gepost door Lambert Beliën | Commentaren (0) |  Facebook | |

Algemene Ledenvergadering 2016

Verslag van de kijkavond  

Op vrijdag 2 december waren we te gast bij Job om zijn nieuwe sterrenwacht te bewonderen. We werden heel vriendelijk en warm ontvangen en  zaten meteen aan de koffie. Een mooie Noorderkroon-delegatie was komen opdagen. Paul, Jo, Jan, Dirk en Lambert begonnen het bezoek met een heel geanimeerd gesprek over Paul’s bezoek aan de lezing van Roel Kwanten en aansluitend de nieuwe motor die NASA aan het verfijnen is..  Intussen zorgde Job en Loes voor ons welbehagen. Na een poosje werden we allen uitgenodigd om naar de sterrenwacht te trekken. Job ging ons voor en opende zijn sterrenwacht. We kregen uitvoerig uitleg over de constructie en de setup die in de sterrenwacht gehuisvest is. Job heeft handig gebruik gemaakt van een bestaand tuinhuisje waartegen bij zijn sterrenwacht heeft aangebouwd. In het tuinhuisje heeft hij zijn “warme” ruimte ingericht en vandaar uit kan hij de sterrenwacht beheren en aansturen. Het concept van roll-off werd gesmaakt toen we zagen met welk een gemak de sterrenwacht openschuift. Toen eenmaal het dak open ging merkten we dat Job weinig last heeft van strooilicht  en dat hij behoorlijk uit de wind staat. Alles werd heel vakkundig uitgelegd, zelfs het uitlijnen van de montering. De aanwezige leden waren méér dan onder de indruk. We hadden graag de telescoop aan het werk gezien, maar de atmosfeer liet dat niet toe; dan weer open, dan weer bewolkt.

 Later op de avond, zo tegen 22.00u,  begon het er naar uit te zien dat het toch nog wel iets zou kunnen worden, de komende nacht. Bij ons vertrek werd Job uitvoerig gefeliciteerd en bedankt voor het gastvrije ontvangst.  Hartelijke dank aan Job en Loes voor een fijne en vooral informatieve avond. We komen heel graag terug als het (eens) helder is!

                                                                                                                              LBe

Algemene Ledenvergadering 2016 in de sterrenwacht

Twee weken na het bezoek aan Job’s sterrenwacht kwamen we in onze archiefruimte samen onder de noemer “Algemene Ledenvergadering 2016”. We hadden op een grotere opkomst verwacht, maar zoals altijd zijn er mensen die door één of andere redenen onze bijeenkomst niet kunnen halen.   Omdat een Algemene Ledenvergadering een feestvergadering is en het er dan een beetje losser aan toe gaat, begonnen we pas om 20.30u aan het officiële gedeelte van de avond:  het eerste agendapunt voor de voorzitter. Hij bracht kort en krachtig zijn eindejaarspeech, waarvan hieronder de tekst:

Beste Noorderkroners.

2016 loopt alweer op zijn einde. De belangrijkste gebeurtenis van dit jaar was ongetwijfeld de inhuldiging van onze nieuwe " archief-en educatieve ruimte". We hebben er lang op moeten wachten, maar op 12 maart was dan eindelijk de inhuldiging.

Een ruimte als deze is eigenlijk te mooi om enkel te gebruiken als archief ruimte. Met dit lokaal kunnen we,  als het weer te slecht is om de koepel te openen, toch nog andere dingen doen. slecht weer kan dus geen reden meer zijn om niet naar de kijkavond te komen. We hebben hier al enkele bestuursvergaderingen gehouden, en nu dus ook deze vergadering hier. en in de toekomst gaan we dit meer doen.

Ik wil van deze gelegenheid gebruik maken om jullie te bedanken voor jullie inzet het afgelopen jaar. Zonder haar leden is iedere vereniging niet meer dan een lege doos.

Ik wil ook de leden van het bestuur bedanken. Iedere bijeenkomst opnieuw zorgen voor een nieuw onderwerp, dat schud je niet zomaar uit je mouw.

Maar het hoeft niet altijd uit dezelfde richting te komen, daarom deze oproep,

als je een interessant onderwerp hebt waar je het in één van de avonden over wil hebben, hou je vooral niet in.... we krijgen seffens nog een uitgebreid kasverslag van Jan en jaaroverzicht van Lambert. Verder wil ik jullie nog een gelukkig nieuwjaar toewensen, en geniet ondertussen van de koffie en de vlaai, en de rest van de avond.

Dirk

 Na de speech van de voorzitter ging het mes in de vlaai en de zelfgebakken Kerststronk van de voorzitter (die trouwens weer héél lekker was!) en werd de op maat gemaakte koffie (dankjewel Job!) uitgeschonken.  Onder het genot van bovenstaande versnaperingen was het opletten, want onze penningmeester toonde in detail het kasverslag 2016.  Jan presteerde het (wéér) om een positieve balans nee te schrijven. Met inzicht op alle “ins” en “outs” en een vakkundige eindverrekening kon Jan het boekhoudkundige jaar 2016 afsluiten met onze gezamenlijke goedkeuring.  Terug naar de vlaai!!!!

Voor we aan het  jaarverslag 2016 konden beginnen vroeg Franky waarom een ei niet kan bevriezen……….tsja, waarom kan een ei  niet bevriezen…….. (kan trouwens wel, hoor (nvdr))….het antwoord: “omdat er een dooier in zit!”. Deze uitkomst resulteerde in de onmiddellijke repliek van onze secretaris dat het woord “ontdooien” eigenlijke een serieuze fout is in de Nederlandse taal.  Denker maar eens over na, “ontdooien” wil dus eigenlijk zeggen “bevriezen”?????? 

Na deze taalbeschouwing (en weer een stukje vlaai) was het tijd om het jaarverslag 2016 te presenteren. Lambert bracht aan de hand van zijn traditionele stijl een presentatie van al onze activiteiten van 2016, links en recht opgefleurd met een ludieke toets.  We noteerden dat 2016 een nogal zwak jaar was wat betreft de kijkavonden. Amper de helft van de geplande kijkavonden waren geslaagd te noemen, met de opmerking dat de term “geslaagd” een optimistische evaluatie ten gronde heeft. Laat ons hopen dat 2017 een betere trend neer zal zetten.

Onze open agenda-vragen en onze hoofdthema’s, waren weer van niveau. Elke maand iets nieuws brengen is niet evident, onze voorzitter had het er al over in zijn eindejaarspeech. We hebben zo goed als mogelijk de actualiteit gevolgd en nieuwe ontwikkelingen besproken.

 Onder de noemer “Vooruitzichten” kijken we hoopvol uit naar betere waarnemingsomstandigheden, we hopen ook in 2017 weer kwalitatieve gespreksonderwerpen op de agenda te kunnen zetten en vooral , we hopen op gezamenlijke inbreng en mooie opkomsten tijdens alle activiteiten die het bestuur in 2017 op de agenda zal zetten.

                                                                                                                                 LBe 

De rest van de avond werd gevuld met gezellig over en weer-gebabbel. We maken ons op voor de komende feestdagen en kijken uit naar de start van 2017! Hieronder kan je de nieuwe agenda vinden:

 

Studie vergadering                                      kijkavond

Januari 20-01-2017                                        Januari 6-01-2017 Maanavond

Februari 17-02-2017                                      Februari 03-02-2017 maanavond

Maart17-03-2017                                           Maart 4 Nationale sterrenkijkdag

April reis 08-04-2017                                    April 21 april  deepsky en klein maantje

Mei 05-05-2017                                             Mei 19-05-2017  Jupiter  (+RACA 25-26-27-28e)

Juni 09-06-2017 verbroedering                     Juni 23-06-2017 Jup en Sat en deepsky

Juli  zomerstop                                               Juli 08-07-2017  sterrenwacht vanaf 14.00u

Augustus  zomerstop                                     Augustus Perseïden 11-08-2017  vanaf 20.00u

13:55 Gepost door Lambert Beliën | Commentaren (0) |  Facebook | |

Verslag december 2016

 Open agenda:

 1. Jo: Wanneer gaan we naar sterrenwacht Job kijken?

  Mark: Mars: een bemande vlucht, zijn we in staat om een levensvatbare planeet te “creëren”?

  Jan: Supermaan:  1948  en  2034 = geen regelmaat? Hoe kan dat?

  Jan: Corioliskracht, is dat een echte kracht?

  Job: Wat gaat de James Webb-telescoop doen?

  We gaan naar Job om naar zijn sterrenwacht te kijken! Job nodigde ons een paar maanden geleden uit en Jo zou dolgraag eens een kijkje gaan nemen en zette dit als punt op de “open agenda”. Job heeft, zonder twijfelen meteen toegezegd dat we welkom zijn. We hebben meteen de agenda erbij genomen en kozen voor de kijkavond van 2 december 2016; zie uitnodiging.

  Mars; er verblijven is een hele opgave. We weten dat er nauwelijks een atmosfeer is en dat er zo goed als geen magneetveld is, dus totaal geen bescherming tegen kosmische straling. Dit op zich is funest. De vraag, echter, bestaat de mogelijkheid om een atmosfeer te creëren? Theoretisch gezien, ja! In realiteit, zeg maar –  echt ter plaatste een atmosfeer gaan creëren – is echter een ander paar mouwen!

  Supermaan. Maan maakt een elliptische baan om de aarde. Bekijk je dit vanuit de anomalistische maan, dan krijg je en andere beweging. Op 14 november zaten we het dichtst bij de zon en dit maakt dat er extra getrokken wordt aan het geheel. Het hele spel van de stand van de zon en de andere planeten heeft een invloed op de regelmaat van de “supermanen”. Om deze redenen is het niet zo voorspelbaar en regelmatig dan we eerst dachten.

  De corioliskracht is een “schijnbare” kracht. Atmosfeer rond de evenaar heeft een andere snelheid tov de poolstreken. Dit gegeven maakt dat er bepaalde stromingen ontstaan in de atmosfeer. Deze kracht is verantwoordelijk voor het ontstaan van lage drukgebieden en daaraan gekoppeld cyclonen.

  James Webb-telescoop: vingerafdrukken nemen van atmosfeer van exoplaneten. James Webb is gebouwd om naar de atmosferen van de exoplaneten te gaan kijken en te zoeken naar sporen van “leven”. We kijken uit naar de nieuwe technologieën en wat we daar uit kunnen leren.

  Na de pauze gaf de voorzitter het woord aan spreker Job Beeren die ons als gids doorheen de sterrenbeelden Grote Beer, Kleine Beer en Cassiopeia leidde.  Hieronder kan jet het verslag van zijn hand lezen:

  UMAUMICAS

  UMAUMICAS, wat zegt deze titel eigenlijk? Dat het gaat om Uma (Ursa Major) ofwel Grote Beer, Umi (Ursa Minor) Kleine Berin, en Cas (Cassiopeia) de knap zittende vrouw, veel hiervan kennen wij uit de mythologische verhalen.

  Vroeger, zeer lang geleden, dat de mens op deze planeet als moderne mens door het leven begon te gaan, was het hemels firmament gezegend zonder strooilicht, luchtvervuiling en wat zo meer.

  Waarschijnlijk zo zwart dat de afscheiding van horizon en hemel bijna niet was te onderscheiden, de sterren en melkweg gaven in die tijd voldoende licht om er toch iets van te zien.

  Dat betekent dat er gigantisch veel sterren te zien waren, zo ook de melkweg in al haar pracht. Waar wel aan moet denken, neem een jaartje of 100,000 geleden, de hemel er heel anders uit moet hebben gezien, niet de sterrenbeelden zoals we ze nu kennen. Dit komt doordat de sterren allemaal een eigen beweging hebben. Hierdoor waren de sterrenbeelden niet herkenbaar zoals ze nu zijn. Wat de mens in die tijd dacht zullen we nooit weten, maar dat het een prachtig schouwspel was staat buiten enige twijfel. Toen men eenmaal het vuur kende en gezellig rond een kampvuur zaten, hadden ze misschien wel de indruk dat er overal om hen heen kampvuren waren, zelfs wanneer ze naar boven keken. Later, zeer veel later, begonnen de mensen de sterren te formeren tot groepen de sterrenbeelden werden geboren, vele kunstenaars hebben zich hierop uitgeleefd en prachtige dieren, mensen en dingen in beeld gebracht. De sterren in de sterrenbeelden staan op verschillende afstanden van ons als waarnemer vandaan, zou men hypothetisch er boven kunnen kijken, zal men echt geen enkel sterrenbeeld kunnen herkennen. We gaan ons nu beperken tot de “circumpolaire” sterrenbeelden, wat wil dit eigenlijk zeggen, circum (rond), polair (pool) de sterrenbeelden die dicht rond de (in ons geval) noordelijke hemelpool draaien, in onze streken zullen deze sterrenbeelden niet onder de horizon zakken en zullen voor ons dus altijd zichtbaar zijn, uiteraard alleen als het donker is. Zou men nu op de noordpool staan zal men hoog op moeten kijken voor dezelfde te kunnen zien, dat betekent ook dat er meerdere sterrenbeelden boven de horizon blijven. Zakken we naar de evenaar, dan zal de poolster op de horizon liggen en zullen we de bekende circumpolaire sterrenbeelden onder de horizon zien zakken. Wanneer men nu een foto maakt gericht op de poolster  met een lange belichting, of een veelvoud van opnamen aan elkaar plakken, zullen er ster sporen gevormd worden, dit bewijst dat de aarde draait en lijkt dat de sterren om de hemelpool draaien. Sterren kunnen op diverse manieren worden uitgelezen, zo worden ze op diverse manieren geclassificeerd bijvoorbeeld in kleuren, dit hangt nauw samen met de temperatuur van de ster, de reeks luidt, O, B, A, F, G, K, M het ezelsbruggetje ( O Be A Fine Girl Kiss Me) verkregen door onderzoek via spectraal opnamen doordat het licht wordt gesplitst in de kleuren van de regenboog, en met de hierdoor verkregen informatie, kan men de ster classificeren zoals deze zich in dit moment bevindt.

  Kleur, temperatuur, in welke fase van haar leven de ster is enz. Deze en vele gegevens worden bijvoorbeeld onder gebracht in het “Hertzsprung Russel” diagram. Hier worden de sterren volgens temperatuur en helderheid in dit diagram geplaatst, waardoor elke ster een eigen plaats krijgt in dit diagram. Een volgend aspect is de z,g, magnitude schaal, hierin vinden we de helderheid van sterren, onder te verdelen in “schijnbare” magnitude, helderheid verkregen zoals een waarnemer deze ster ziet met alle invloeden, zoals licht vervuiling atmosferische omstandigheden enz., de helderste krijgt cijfer 1 de zwakste het cijfer 6. De “absolute” magnitude, verkregen door een ster zoals ze schijnt op een afstand van 10 parsec (32,6 lichtjaren) te gebruiken als ijkpunt, en zo de andere kunnen vergelijken, Hierdoor is de magnitude schaal nog verfijnder, zo zijn er sterren met een magnitude helderheid die in de min loopt, hoe lager het getal hoe helderder de ster is. Deze en nog veel meer gegevens worden gebruikt om in diverse sterrenkaarten en atlassen te verwerken, geeft de gebruiker bijzonder veel informatie, Zo zijn er talloze kaarten en atlassen in gebruik, teveel om ze allen te benoemen, maar onder te verdelen in getekende versies en fotografische versies, ook voor het noordelijk en zuidelijk halfrond of beide. Elke kaart of atlas heeft haar eigen kenmerken afhankelijk wat een gebruiker nodig heeft. Vooral is het makkelijk om van objecten de positie te kunnen vinden maar ook om een gevonden object een positie te kunnen geven, dit gebeurt dan via een hemel-coördinatenstelsel, dit vind men vaak al gekoppeld aan een object of ster, in de vorm van rechte klimming en declinatie, Hierin wordt de rechte klimming aangegeven in uren, minute en seconden, declinatie in graden. Om nu zo correct mogelijk te kunnen werken worden atlassen en kaarten elke 50 jaren opnieuw (Epoche) gedrukt dan wel samen gesteld. Omdat sterren nu eenmaal een eigen beweging hebben verandert de positie en dienen deze bij gewerkt te worden. Wat kunnen we vinden op kaarten en atlassen, grenslijnen van de sterrenbeelden, magnitude schaal, spectraal type van de sterren, afstanden en de verscheidenheid van objecten, hemel coördinaten, symbolen die weergeven om wat voor een object het zich handelt. De nauwkeurigheid hangt natuurlijk af van de kwaliteit van de kaarten of atlassen. Zo worden objecten d.m.v. letters, cijfers of een combinatie van beide aangeduid die corresponderen met de kaart of atlas waarin men bezig is. Ook zijn er zeer veel soorten aan catalogen te vinden, enkele bekende soorten zijn: Messier cataloog, NGC (New General Catalogue), IC (Index Catalogue), Abell, Mel, enz. Wat voor diversiteit aan objecten kan men vinden in de catalogen, kaarten of atlassen vinden, Ook dit is weer afhankelijk wat de gebruiker nodig vindt, dit kunnen zijn: Sterrenstelsels, emissienevels, planetaire nevels, donkere nevels, bolvormige sterrenhopen, open sterrenhopen, veranderlijke sterren, dubbelsterren enz. Sterrenstelsels bijvoorbeeld zijn verdeeld in de z.g. Hubble classificatie, omdat elk stelsel een eigen vorm heeft is dit gedaan. Men spreekt dan van EO, E3, E7 (Elliptische sterren stelsels), Sa, Sb, Sc (Spiraal stelsels), Sba, Sbb, Sbc (Balkspiraal stelsels). Elk object heeft zijn eigen symboliek, vaak komen de symbolen in de diverse kaarten en atlassen overeen, maar ze gebruiken toch ook vaak hun eigen symboliek. Door deze informatie ziet men dat bijvoorbeeld in Uma zeer veel objecten te vinden zijn, let wel, in onze criteria, in Umi valt het op dat het er heel weinig zijn maar in Cassiopeia weer zeer veel en een grote verscheidenheid. Echter zijn veruit de meeste objecten niet met het blote oog zichtbaar, neem een bino en het wordt al anders, nog beter is een telescoop, ook nog een bepaald oculair en het wordt nog spannender, wat er dan al te vinden is doet ons versteld staan. Als we dan nog een stap verder gaan begeven we ons op het vlak fotografie, door lange belichtingstijden gaan we zeer lichtzwakke objecten nog kunnen ontwaren. Deze objecten zijn zo zwak dat ze zelfs door zeer grote telescopen nog niet te zien zijn. Als we dan tot het uiterste willen gaan zoals met de Hubble Space Telescope dan is men verrast hoeveel er eigenlijk te vinden is in ons onmetelijk heelal, neem nu een speldenknop houd die met gestrekte arm voor u in lijn met een donker gebiedje in de Grote Beer, dat gebiedje dat de kop bedekt, heeft Hubble gefotografeerd, en men is verbaasd hoeveel stelsels er in de vroege ruimte te vinden zijn duizenden zijn er in ontdekt.

  Wat zal ons later de James Webb telescope laten zien, iedereen zal op het puntje van de stoel zitten.

  Nu is dit alles besproken voor de sterrenbeelden UMAUMICAS, daarbij, hoe zullen ze er na 100.000 jaartjes uit zien? We weten uit de studie van de eigen beweging van de sterren hoe ze er uit gaan zien, zouden we een sprong in de tijd kunnen maken en omhoog kijken, dan zullen wij nog maar bitter weinig van de vertrouwde sterrenbeelden herkennen. Alles is in beweging en zal dus nooit hetzelfde blijven, maar dank onze sterrenvrienden kwamen we hier ook wel weer uit. In ieder geval, veel plezier met waarnemen in  UMAUMICAS.

                                                                                                                                             J.B.

  Verslag van de kijkavond  

  Kijkavond 4 november 2016 Het was al de ganse dag bewolkt en toen ik om 19.30 u. thuis vertrok begon het ook nog te regenen. Job was er al en later kwamen ook Jan Paul en Jo ook nog. De koepel kon dus niet open, maar we hebben nu een dak boven ons hoofd en we hebben zelfs koffie.

  Het werd dus toch nog een gezellige avond met gesprekken over oa. de  crash van schiaparelli van de ESA mars missie. 

  Dirk

   

 

13:50 Gepost door Lambert Beliën | Commentaren (0) |  Facebook | |