20-08-16

Verslag/uitnodiging Augustus 2016

                   Perseïden 2016.

Dit jaar zal het maximum van de Perseïden te zien zijn op vrijdag, 12 augustus 2016, rond 19.00u. Dit is nog steeds in het volle daglicht. Het hoogste punt dat de radiant zal bereiken (84°) zal om 07.30u zijn. Onder de meest ideale omstandigheden kan je tot 85 meteoren per uur tellen. De meteoren zijn helder en snel en vaak zorgen ze voor een nalichtend spoor.

Meest storende factor, dit jaar, zal een voor 70% verlichtte maan zijn. Heel relatief want ze heeft haar ondergang om 01.35u, wat wil zeggen dat de maan voor ons gezien eigenlijk al achter de bomen zit van het moment het goed donker wordt!  Hoedanook, voordat de maan onder de horizon gezakt is zullen we het zonder de lichtzwakke meteoren moeten doen!

Je zal in de uitnodiging zien dat we kozen voor een waarneming op zaterdag, ipv vrijdag. Dit heeft alles te maken met die stand van de maan. Het heeft weinig zin om te kijken als de maan anders staan dan hierboven beschreven.

Een andere tip die al aangehaald is in de uitnodiging: breng heel zeker een goede anti-muggen-spray of roller mee!  Het zal geen overbodige luxe zijn!

Succes met de waarnemingen!

Heb je een verslag(-je) van een zomerse astronomische uitstap of waarneming tijdens je vakantie? Deel het met ons tijdens de eerstkomende meeting!

12:44 Gepost door Lambert Beliën | Commentaren (0) |  Facebook | |

De commentaren zijn gesloten.