07-10-15

Oktober 2015

 

 • Administrativa

   

 

 • Verslag werd goedgekeurd met de opmerking dat de” lees-layout” een beetje moeilijk was. De secretaris liet weten dat er “ergens” een setting op zijn laserprinter veranderd is geweest, mogelijk door een software-update. Nu nog kwestie om  de correcte settings terug te vinden.

 • De windveren van de toren zijn terug vastgezet. De achterstand in afwerking van onze archiefruimte zal omwille van dit debacle van de baan zijn. We wachten op het signaal “afwerken!”.

 • De secretaris liet weten dat werken met de kringkijker tijdens de laatste kijkavond  “fun” was.  We bespraken heel even de zaken die nog aangepast moeten worden. Geen onoverkomelijke zaken. We gaan nog veel plezier kunnen beleven met deze uiterst gebruiksvriendelijke kijker.

 • Op  1 November zal de Geschied- en Heemkundige kring Stijn Meuris ontvangen in het Michielshof. Omdat zijn uiteenzetting astronomisch is heeft men ons gevraagd om deze gebeurtenis te ondersteunen. Jan lichtte één en ander toe: Noorderkroon zorgt voor inkleding van de grote inkomsthal (Michielshof) door middel van projectie en een kijkerstand en zal, tijdens de pauze, ondersteuning geven aan de bar. Bestuur Noorderkroon heeft van de lezing van Stijn haar November-activiteit gemaakt, dus we hopen op een mooie opkomst van Noorderkroon-leden en kijken uit naar een geslaagde ondersteuning aan de Geschied-en Heemkundige kring. Lezing begint om 15.00u, zaal is open vanaf 14.30u. Zij die actief willen helpen met de kijkerstand; kom een beetje vroeger zodat alles klaar is als de eerste mensen opdagen. We hopen je te mogen verwelkomen.

 • Verschillende leden feliciteerden Job met zijn resultaten van de afgelopen Grandpre-campange. Opnames zijn te bewonderen op onze kring-weblog.

   

 

                                                                                                                                                    

 

Verslag van de vergadering 25 september 2015.

 

 

25 September, een stukje nazomer hangt in de lucht terwijl de eerste leden van Noorderkroon verzamelen voor hun maandelijkse bijeenkomst in het Michielshof te Achel—centrum.  Helmaal klaar voor wat een boeiende avond zou gaan worden. De voorzitter opende de vergadering met de aanstelling van zichzelf als moderator en de secretaris nam de taak van notulist op zich. Na de bespreking van de administratieve punten kwam de rubriek “Open Agenda” en noteerden we onderstaande vragen:

 

 

 

 • In welke fase zit Betelgeuze?  (Franky)

 • Hoe donker is het op Pluto? (Jan)

 • Boven- en benedenconjunctie, dalende en klimmende knoop? (Jo)

 • Wat als je kernafval in een vulkaan dumpt? (Job)

 • Wat is F11?  (Lambert)

   

  Op de vraag “In welke fase zit Betelgeuze?” verwezen we door naar het Hetrzsprung-Russel-diagram. Op dit diagram kan je perfect aflezen waar, op de schaal van sterevolutie, Betelgeuze zich nu bevindt. De achterliggende vraag: wanneer gaat Betelgeuze “puffen” (planetaire nevel als gevolg van een nova) en….is dit misschien al gebeurd en zien we dat pas over ca 600 jaren? Het thema bleef even onze aandacht opeisen toen de vraag kwam “Is dat gevaarlijk?”.  Antwoord: neen, een nova op een afstand van 600 lj heeft hier 0,0 % risico op calamiteiten. Er bestaan veel ergere dingen in het heelal. Neem bvb een GRB (gamma ray burst), een gamma-uitbarsting in de buurt of gericht naar ons. Dát zijn levensbedreigende uitbarstingen! Een nova is letterlijk en figuurlijk een “pufje”.

   

  Jan bleef geïntrigeerd wat betreft onze discussie over “Pluto-time”, het NASA-experimentje dat aantoont hoe licht of donker (..) het op Pluto is.  Deze keer kwam Jan welbeslagen met lumen, lux’s en watt’s op toneel: hij had een serieuze berekening losgelaten op dit issue en presenteerde het middels een PowerPointpresentatie. Na wat inleidende info over de gebruikte  parameters en de toegepaste formules was de uitkomst heel verrassend: een volle maan verlicht een vierkant meter met 0.2 lumen. De zonnekracht die op Pluto toekomt beschijnt die zelfde oppervlakte met een kracht van  ca. 5 lumen. Dat is 25x méér dan hetgeen de maan bij ons klaar krijgt.  Nu werd het moeilijk…….sommige zagen dit absoluut niet zitten en hadden moeite met de uitkomst van het experiment. We zochten aangrijpingspunten; wat zijn de referenties? Hoe groot (of klein) is het verschil tussen 0.2 lumen en 5 lumen?  Jan gaf als referentie mee dat een bureaulamp 600 lumen geeft. Nog steeds moeilijk…… NASA geeft als slotzin: “De lichtsterkte op Pluto is vergelijkbaar met aardse schemering, kort na zonsondergang”. Dit gegeven maakt het wéér niet gemakkelijker, want voor interpretatie vatbaar. We hopen nog meer van dit thema te mogen smaken. Zolang niet iedereen overtuigd is……

   

  Mercurius-overgang 2016 zette Jo aan het denken over de termen Boven- en benedenconjunctie, dalende en klimmende knoop.  We (Jan) hebben dit middels enkele tekeningen op het bord verduidelijkt. Alles heeft de maken met de baaninclinatie van de planeten. De tekeningen spraken voor zichzelf.

   

  We zijn tot een akkoord kunnen komen met de vaststelling dat als je kernbrandstof in een vulkaan dumpt je een meltdown opstart. Afgewerkt afval in een vulkaan dumpen? Hmmmm… de tendens van een vulkaan is dat ie alles naar buiten werkt. Je zou het afval eigenlijk veel dieper in de magma moeten kunnen injecteren. We besluiten voorlopig geen patent te nemen op deze manier van afvalverwerking.

   

  F11, met een knipoog naar Franky omdat die term in zijn uiteenzetting zou kunnen zitten,  is naast een Ferrari (auto) of een Grumman F11 Tiger (jet), een traag  optisch systeem. Lambert noemde dit een lui systeem omdat hij liever met de snellere en  lichtsterkere kijkers werkt. Planeetwaarnemers daarentegen zijn blij met een traag systeem. Hoe hoger de F-waarde, des te meer resolutie ze op hun beelden krijgen. Licht is meestal geen issue, dat is er toch genoeg!

   

  Na een korte pauze werd het woord gegeven aan Franky voor zijn uiteenzetting van:

   

   

  Digitale Fotografie

   

  Franky begon zijn uiteenzetting door te stellen dat zijn relaas een inleiding is, louter de basics van digitale fotografie. Zijn uitgangspositie; Canon, want dat is de camera waar hij zelf mee werkt. Het belangrijkste aspect?  Batterijen! Franky weet (uit ervaring) dat je niks bent met een goede camera en genoeg basiskennis als je batterijen plat zijn!  We bekeken de courante types van batterijen en hoe ze te gebruiken.

   

  In de digitale fotografie zijn er vier belangrijke gegevens die bepalen hoe je shot er uit zal gaan zien: Sluitertijd – Diafragma – ISO en Witbalans. Elke opname staat of valt met het gebruik van deze settings. Eenzelfde opname, maar dan met trapsgewijze verhoging of verlaging van de instelwaarden maken dat je een daglichtfoto kan omtoveren tot een nachtopname en omgekeerd. We hadden de (vastgelegde) hulp van twee charmante, maar ongeduldige koeien die dit fenomeen verduidelijkten. Na deze beschouwing kwam de menu-keuzeknop aan bod. Welk zijn de verschillende standen en wat kan je er mee doen? Je hebt verschillende mogelijkheden waaruit je kan gaan kiezen. Elke scene heeft haar ideale settings en je kan kiezen tussen de onderstaande programmakeuzes/scènes:

   

  M (Manuele modus)

  S (Sluitertijdvoorkeuze)

  A (diafragma voorkeuze)

  P (Programma-modus)

   

  De programmakeuzes M-S-A-P zijn verreweg het interessantste, maar er zijn nog andere  automatische setting die we allemaal wel kennen, het tulpje voor macro-opnames, de  Bulb, Av, Tv,D-EP, landschappen, portret en sport en het befaamde “groene vierkantje” (full auto).

   

   Franky lichtte de diverse standen toe en gaf, daar waar van toepassing enkele beelden mee die het verschil illustreerden. Hij gebruikte de M-stand als laatste, héél waarschijnlijk omdat dit de meest creatieve stand is, gezien het feit dat je dan alles zelf mag en kan bepalen. Ervaren cameragebruikers zullen alleen maar deze stand gebruiken, zeker als die ervaren gebruiken zichzelf astrofotograaf noemt!

   

  We hadden het ook over de kwaliteit van een foto. Wat bepaald hoe je foto er uit ziet? Hoe ver ga je voor resolutie en wat moet je dan in acht nemen? Franky liet, middels verschillende screenshots zien hoeveel opslagruimte je hebt als je in JPEG werkt of in RAW. Hoe hoger de resolutie, des te groter is de opname wat opslagdata betreft. Je kan dan nog kiezen tussen een lage resolutie en dan kan je duizenden foto’s kwijt op een kaartje of je bepaald voor het zwaardere werk en gaat fotograferen in de hoogst mogelijke resolutie én in RAW. In dit laatste geval kan je slechts 99 opnames kwijt op je kaartje. Franky gebruikte als uitgang een gegevenskaart van 2 GB. Je kan dit uiteraard zelf opdrijven door gebruik te maken van grotere en snellere kaarten. Lambert werkt bv. met 2x 16 GB, snelle uitlees-kaarten. Tussen deze twee mogelijkheden zitten nog tal van andere combinaties, helemaal afhankelijk van je eigen voorkeur en zelf samen te stellen.

   

  Niet alleen de instellingen van je camera maken of kraken je opnames; je moet ook een bepaalde layout aanhouden; 1/3 land of 1/3 lucht en portretten maak je best in, jawel….portretstand!  Een model komt beter tot uiting als je deze stand gebruikt, kwestie van verloren ruimte te vermijden. Heeft je model een bril op? Probleem….. (of ’t moet een héél schone bril zijn).

   

  Er werd nog wat over en weer gebabbeld, maar ieder was het er over eens; het was een top-uiteenzetting en Franky mocht zelfs tot tweemaal toe applaus in ontvangst nemen! Dat smaakt naar méér!  Dankjewel Franky!!

   

   

  Verslag van de kijkavond september 2015 11 September 2015,de weerkaarten zagen er goed uit, méér dan goed! Toen we aan de sterrenwacht toekwamen zagen we meteen dat de windveren op een andere manier aan de toren vastgezet waren. Het probleem is dus blijkbaar opgelost en zullen we eerdaags misschien kunnen beginnen met het afwerken van het interieur van het nieuwe gebouwtje.  Na deze vaststelling de toren waar Jan en Dirk al bezig waren met het opbouwen van de kringkijker. Dat was het doel van de kijkavond; het terug “opstarten” van de kringkijker!  Nog in de schemering kregen we het eerste object in het vizier: een bloedrode Antares, om van daaruit naar een schitterend mooie Saturnus te gaan. Tijdens het zoeken en het kalibreren van de zoeker met de kijker viel iets op; de focuseerinriching van de kijker heeft een ernstige afwijking die zich vertaald in serieuze aberraties. We panikeren niet omdat er voor alles een oplossing is. We weten wat er fout is en, beter nog; we weten wat we er aan kunnen doen! Probleem al half opgelost! Enfin, we keken nog naar M13, naar de dubbele sterrenhoop in Perseus en hielden geanimeerde gesprekken op het waarneemterras. We zagen verschillende mooie meteoren, satellieten en……..sluierwolken. Tsja, de weersvoorspeller hadden al aangegeven dat het na middernacht zou kunnen bewolken. Ondanks dit gegeven had onze secretaris toch een afspraak lopen om diezelfde nacht een workshop te organiseren rond het thema ”stersporen”. Enkele dames die al in niveau 7 van de cursus digitale fotografie zaten, vroegen onze bijstand om de technieken van time-lapsen en startrails uit de doeken te doen. Ondanks de insluipende bewolking heeft deze workshop toch nog tot 02.00u geduurd.  Het was leuk. Drie dagen na de sessie was er een tweede sessie gepland om de verkregen data te verwerken naar één beeld! De deelnemers waren zo enthousiast dat ze meteen achter een nieuwe sessie in het veld informeerden. We spraken af om dit in hartje winter (beter contrast) nog eens over te doen.                                                                                                                                         Lambert 

 

11:30 Gepost door Lambert Beliën | Commentaren (0) |  Facebook | |

De commentaren zijn gesloten.