07-10-15

Augustus 2015

 

Perseiden 2015

 

 

 

De meteorenzwerm Perseïden bereikt op donderdag 13 augustus 2015 rond 13 uur zijn maximum. De radiant van de zwerm staat rond 07:30 uur in het hoogste punt aan de hemel, op 84° boven de horizon. Onder ideale omstandigheden zijn er van deze zwerm zo'n 85 meteoren per uur te verwachten. De meteoren zijn helder en snel en hebben nalichtende sporen. Rond 05:45 uur gaat het schemeren en om 06:21 uur komt de Zon op. De Maan komt om 06:15 uur op, is voor ongeveer 3% verlicht en stoort niet. Het beste moment om Perseïden waar te nemen is rond 03:30 uur. De radiant van de zwerm staat dan ongeveer 58° boven de noordoostelijke horizon. In onze streken zijn dan vermoedelijk circa 55 meteoren per uur van deze zwerm te zien. Samen met meteoren van andere zwermen, en sporadische meteoren, zijn er in totaal circa 68 “vallende sterren” per uur te zien. Dat  is wat betreft de waarnemingen op de dag van het maximum.

 

 

 

Wij gaan kijken op vrijdag 14 augustus 2015, één dag na het maximum. We starten om 21.30u op locatie “De Bauwelkes”  Net voor de vijver(vanuit Achel Statie) rechts afdraaien (in de bocht) en dan een paar honderd meter verder. In de buurt van de X-markering op het kaartje hiernaast. Het witte punt is onze sterrenwacht, de blauwe zone is de vijver.

 

 

Verslag van de ZON-dag 4-07-2015

Franky liet aan de hand van een SMS-je het volgende weten aan het secretariaat:

“Dag Lambert, we zijn  vandaag met een paar mensen op de Bever geweest en het was redelijk meegevallen. Jo had zijn zonnekijker en ik mij telescoop en Jan was er ook. We hebben een 12 zonnevlekken kunnen waarnemen en het mooiste was de 5 grote zonnevlekken  hadden de vorm van Casseopeia. Het was leuk om dit te zien. Groetjes Franky en nog een fijne vakantie.

Dank aan Franky voor dit kort berichtje. Zeker omdat er geen enkele ander vorm van verslaggeving is binnengekomen.

 

11:24 Gepost door Lambert Beliën | Commentaren (0) |  Facebook | |

De commentaren zijn gesloten.