21-05-15

RACA 3

Verslag van de driedaagse RACA 3 bij het Observatoire Centre Ardenne.

Hemelvaartweekend 2015, we hebben er naar uitgekeken! Op de agenda ,al ruim een jaar lang, de derde uitgave van RACA. RACA staat voor Recontre Astronomique Centre Ardenne en is dus een sterrenkundige bijeenkomst aan het Observatoire Centre Ardenne (OCA). Voor mij was het de derde RACA op rij, een thuiskomen! Samen met mijn beste astro-vriend, Job Beeren en  Pieter-Jan Dekelver vertrokken we op donderdagmiddag richting Grapfontaine. Aangekomen in Neufchateau was er, spontaan langs de weg, al een verwelkoming door Giles Robert, Chef Astronomique van OCA.   Nog meer hartelijkheid bij de aankomst aan de sterrenwacht: organisatoren Hillechien Prins en Damien Van Holm lieten ons weten dat “ons” plekje op de weide gereserveerd was! Snel de hele installatie opbouwen en hopen dat alles onder dak zou zitten voordat de regen zou toeslaan. Weervoorspellers waren somber, wij niet!

 Na het installeren was er een officiële briefing en kon het event van start gaan met eerst een bezoek aan de sterrenwacht.  OCA heeft enkele juweeltjes onder de koepels:  onder de 4.5m koepel  van het hoofdgebouw staat een 61 cm Planewave op een Mathis 750 GTOCP3-montering,  een andere, lagere  4.5m koepel huisvest een  LO 300mm MPT met een LO 125mm refractor. Los van het hoofdgebouw staat nog een sterrenwacht met een  4.5m koepel. Onder deze koepel  staat een Celestron C11, speciaal  aangepast voor rolstoelgebruikers, een ander gebouw  met een koepel van 3.2m is de thuisbasis van een C11 Ultima  2000 en er is een koepel die beschikbaar is voor kijkers van bezoekers (te reserveren). Een andere sterrenwacht herbergt dan weer een planetenkijker, kortom: het hele complex is een prachtverzameling, een walhalla voor een astronoom!

Na de rondleiding was het meteen tijd voor de eerste lezing: “La mythologie du système solaire” door Sylvia Pardi.  Omdat er nogal wat wind stond  verkozen wij om in onze tent te blijven om de boel in een beetje in de gaten te houden.

De eerste nacht was slecht, regen “a volonté”, net zoals de weersberichten voorspelden.  Op zich geen drama, er is bij OCA genoeg te doen. Er was een tentoonstelling over astro-schilderijen, er waren nieuwe vergaderzalen te ontdekken, het planetarium was klaar, de bar was open, kortom; genoeg te zien en te doen om je niet te vervelen! De eerste nacht in de tent was dan weer een cultuurschok; hoeveel plaats heb je in een slaapzak? Naar mijn mening  veel te weinig, wat maakte dat mijn eerste nachtrust niet optimaal was.  Swat…. de ochtend brak aan en het ontbijt (met heel goede koffie!)  stond klaar.  Ontbijten tijdens een RACA kan je van 08.00u tot 12.00u. s’ Avond is er een BBQ en bij bestelling zorgt men voor een heuse maaltijd. Heel goed geregeld en verzorgd. 

In de voormiddag een fikse wandeling met een officiële natuurgids om dan, na het middagmaal aan de slag te gaan met een reeks lezingen. Op vrijdag gingen we naar “Les èclipses  solaires” door Jean-Luc Dighaye, gevolgd door een uiteenzetting “A la recherche du ciel perdu – ou passer des vacances astronomique” door Philippe Mollet. De derde lezing van de dag werd gebracht door Pierre Patrick Rossillon; “Un voyage au pays des aurores”. Na de avond-BBQ bracht Raymond Lefèvre “les spendeurs du ciel austral” om dan het licht op groen te zetten voor de waarnemingen.

Omdat we halverwege de lezingen al zagen dat de weerberichten deze keer goed fout zaten en dat de zon serieus aan het doorbreken was, hebben we onze kaarten op het waarnemen gezet en dus enkele voordrachten moeten laten passeren (je kan al moeilijk alles volgen als je een nacht niet geslapen hebt, jammer!). De prioriteit ging nu even naar de kijkers en de afstelling daarvan. Klaar om de nacht in te duiken. En, wat voor een nacht…….. Pieter-Jan had zijn SQM-L meter op volle toeren draaien en pendelde tussen onze kijkerstand en de 60 cm Planewave.  De hemel werd aardedonker, verschillende DSO’s met het blote oog zichtbaar. Het geheel doorspekt met verschillende satellieten en meteoren, waarvan er één heel erg opviel. Extreem traag (seconden-lang zichtbaar), mooie gele kleur met afwisselende helderheidsschakeringen. Dit exemplaar werd door vele waarnemers gezien en met veel verwondering verbaal becommentarieerd. De  uren vlogen voorbij, de kijkers van het ene object naar het andere, het was werkelijk een topnacht! Pieter-Jan  had tijdens die nacht twee uren lang met de Planewave gewerkt, een sensatie wat die kijker zichtbaar maakt!  Het was een gezellig geroezemoes onder de grote koepels. Om 04.30u hielden we het voor bekeken want de schemering diende zich al aan. Nog snel de kijkers afgedekt, de chaos in de tent een beetje geordend, je moet tenslotte toch je stretcher ergens  zien te vinden en dan snel een paar uurtjes slapen om rond 10.00u  weer terug op te staan.

Op zaterdag herhaalt zich het geheel met, uiteraard, andere lezingen. Jean-Pierre Grootaert kwam helemaal vanuit Oostende naar OCA om een voordracht te brengen over “Astronauten en zelfbouwtelescopen”. Wat een gedreven man, wat een inzet voor de sterren kunde!  De lezing van Jean-Pierre werd gevolgd door een uiteenzetting van Bart Declercq, nog een vaste bezoeker van RACA. Bart bracht voor ons een uiteenzetting  “Using Firecapture for astronomical observations of Sun, Moon and Planets”. Een zeer gedetailleerde uiteenzetting met tal van demonstraties.  De voorlaatste lezing was weggelegd voor Emmanuel Jehin “TRAPPIST brasse le ciel à la recherche d’exoplanets et de comètes” Dat was dan weer een kolfje naar de hand van onze Pieter-Jan Dekelver. Na de avond-BBQ kon men de laatste lezing genieten: “Construire un gros diamètre, pourquoi pas?” door Anne de Klerck.

De laatste nacht was, vanwege de bewolking, helaas niet voor de waarnemers. We moesten het doen met één nacht….maar wat een nacht! Iedereen was het er over eens; zo een nacht, daar doe je het voor!  We besloten om de avond in de bar te slijten alvorens te gaan slapen. Op weg naar onze tent viel ons één ding op: niemand kon het pad “zien”, zo donker was het. 

Zondagochtend, 08.00u. We staan op, verfrissen ons en gaan ons laatste ontbijt nuttigen om dan alles te demonteren en de wagens te laden. RACA 3 zit er op. Voordat we vertrekken is er een hartelijk afscheid (tot snel weer) en dankbetuigingen aan de organisatoren. Het was top!!!

Onze enige bezorgdheid gedurende de ganse RACA was de opkomst voor dit event.  We hebben links en rechts al geïnformeerd wat de reden zou kunnen zijn dat er zo schamel gevolg gegeven wordt aan RACA. Ik wil hier toch een serieuze lans breken voor OCA en RACA. De inzet van de mensen ter plaatse is ongezien. Dit stijgt  ver boven hun taak uit. “Taalbarrière” hebben we al gehoord, ikzelf spreek heel schamel Frans, maar bij OCA is dat absoluut geen handicap; men is er perfect meertalig. Eén van de organisatoren is zelfs Nederlandse van origine! Dit gegeven en de hartelijkheid waarmee men ontvangen wordt is een kenmerk van hun doen en laten; alles voor de bezoeker, alles voor het geven van een thuisgevoel.

OCA te Grapfontaine, een toplocatie voor amateurastronomen, een toplocatie wat  infrastructuur betreft, een toplocatie met top-apparatuur en dit alles quasi in onze achtertuin.  Wij als amateurastronomen hebben hier een verantwoordelijkheid. Willen we dat een dergelijke prachtlocatie niet verloren gaat vanwege niet rendabel, dan moeten we dit initiatief dragen, moeten we het alle steun toewijzen  dat het verdient.  Het zou méér dan zonde zijn moest dit verloren gaan onder de noemer van “niet rendabel, dus besparen”.  We weten allemaal hoe het werkt tegenwoordig. Ikzelf zal geen kans laten liggen om telkens weer aanwezig te zijn tijdens de toekomstige RACA’s en andere gelegenheden.   

By the way;  de volgende  RACA (4) loopt van donderdag 5 t/m zondag 8 Mei 2016. Staat al lang in mijn agenda!  See you…..

                                                                                                                                                       Lambert Beliën

 

_DSC7424.JPG

test tfifid 2.jpg

opname Trifidnevel door Job Beeren

 

18:51 Gepost door Lambert Beliën | Commentaren (0) |  Facebook | |

De commentaren zijn gesloten.