21-03-15

Zonsverduistering 20 maart 2015

Er was al veel over geschreven, 20 maart 2015 – gedeeltelijke zonsverduistering in onze contreien. Zij die op de eerste rij getuige wilden zijn van dit zeldzame natuurfenomeen trokken naar verre oorden. Tony Vanhertum trok deze keer naar de Faroer-eilanden, in de hoop getuige te kunnen zijn van de totaliteit.  Anderen, het meerendeel van de waarnemers bleef binnen de landsgrenzen en hoopten  met z’n allen op een heldere hemel.

 Hoedanook, op het grasveld naast de school was een flinke delegatie van Noorderkroon neergestreken. De H-alfa kijker van Jo, de Newton van Dirk en Franky, een spotterscope van Dirk en de refractor van Lambert stonden opgesteld en het wachten was op het breken van de overheerdende bewolking. Meteen even een interview aan de lokale reporter afgewerkt, links en rechts wat foto’s maken en intussen hoopvol turen naar de plaats waar we de zon hoopten te kunnen zien. De weervoorspelligen werden krampachtig in het oog gehouden, van de ene site naar de andere en terug! Sattelietbeelden van onze regio waren vrij duidelijk en  lieten ons nog maar weinig hoop  op verandering. Tijdens de “wachturen”  werd de kijker van Franky gecollimeerd met behulp van de Cheshire collimator van Dirk. Er werden foto’s gemaakt van het plaatselijke wild (bosduiven en een ekster, bezig aan de bouw van haar nest). Enkele bezoekers later werd duidelijk dat deze verduistering aan onze neus zou voorbijgaan. Volharding en het feit dat we alles toch al opgebouwd hadden, maakte dat we met z’n allen de hele cyclus uitgezongen hebben, zonder ook maar één greintje zon gezien te hebben.

 Was de expeditie helemaal mislukt? Nee, bewolkt of  niet, we hebben effectief drie waarnemingen kunnen doen: 1) tegen het maximum aan om 10.35u werd het merkbaar donkerder. 2) op dat zelfde tijdstip werd het merkbaar kouder en 3) de stroom was NIET uitgevallen. Drie geslaagde waarnemingen!  We kijken uit naar de resultaten van de expeditie van Tony. Met een beetje geluk kan hij straks beelden van een totale zonsverduistering voorleggen.  Fingers crossed! Op onze weblog kan je enkele foto’s van het plaatselijke gebeuren vinden.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Lambert

Noorderkroon zonsverduistering 20-03-2015.jpg

DSC_4633.JPG

DSC_4644.JPG

_LBE2052.JPG

DSC_4630.JPG

Noorderkroon zonsverduistering 20-03-2015 4.jpg

DSC_4646.JPG

20:34 Gepost door Lambert Beliën | Commentaren (0) |  Facebook | |

De commentaren zijn gesloten.