23-10-14

Nog meer astrofotografie....

De nacht van 19-10-2014, een nacht zoals er maar enkele per jaar zijn. In de sterrenwacht van Lambert werd van 20.00u gewerkt tot aan de dageraad (08.00u). De thermometer ging niet onder de 14° C, heel comfortabel. De luchtvochtigheid? wel, ook die zat relatief laag - het was pas in de tweede helft van de nacht dat er enigzins een klein beetje vocht te bespeuren was op de koepel van glasvezel. De maan, nog zo een cruciaal gegeven kwam pas op halverwege de ochtend en dan ook nog maar een klein sikkeltje - helemaal niet storend. Alle condities waren ingevuld en dat resulteerde in mooie resultaten. Hieronder enkele opnames die het resultaat zijn van verschillende sets, samen goed voor méér dan 1200 opnames (verspreid over twee nachten).

Eerste opname is een opname van de Orionnevel met de Running Man én drie sporen van parallelle satellieten.

De tweede opname is de Rosettenevel, in het sterrenbeeld Eenhoorn, links van Orion.

Op de derde opname zie je twee heel kleine onregelmatige sterrenstelsels, NGC 185 en Caldwell 17. Beide stelsels zitten in het sterrenbeeld Perseus.

Een beetje drukker, de vierde opname toont een open sterrenhoop in de Melkweg. het wemelt hier van de sterren, ook buiten de grenzen van de sterrenhoop.

Blazing trails in Orion UHC 19m crop PSE.jpg

Rosettenevel X1x.jpg

NGC 185  Pegasus.jpg

sterrenhoop cr.jpg

19:32 Gepost door Lambert Beliën | Commentaren (0) |  Facebook | |

De commentaren zijn gesloten.