23-09-14

Vallende ster?

Vandaag liet Franky onderstaande foto binnenkomen op het secretariaat. De afbeelding, "niet optimaal scherp" in zijn eigen woorden geeft stof tot nadenken.  Wat zien we?  Op het eerste zicht zou je zeggen "Een volgfout, veroorzaakt door een heel helder object", maar als je goed kijkt zie je dat de sterren die ook op de opname staan geen strepen veroorzaakt hebben. Vreemd! Een vallende ster, zoals Franky vermoedt? Ja, zou kunnen, maar.....  om een correct oordeel te kunnen geven zijn méér details nodig. We gaan eens een denkoefening opstarten:

Wat is het beeldveld? De spikes geven aan dat het een foto is die genomen is in het brandpunt van de Newton. Dat wil zeggen een klein beeldveld. Als het heldere object een meteoor is dan wil dat zeggen dat: a) de meteoor haar licht op het einde van de belichting op de chip heeft laten schijnen of b) we hebben te maken met een heel heldere, net geen punt-meteoor. Ma.w. de baan van de meteoor maakte een héél kleine hoek t.o.v. de waarnemer.

Ga je de opname dieper bekijken (jammer dat ze slechts 23kb groot is) dan zie je dat de sterren een komeet -vorm hebben, een teken van off-focus. Dezelfde afwijking zie je als je de inzet van het heldere spoor onder de loep neemt.  Een rare foto, dat is wel zeker!  Het uiteindelijke verdict? Stof tot nadenken, vallende ster of.......  Hoe dan ook, om met de woorden van Franky deze foto te kwalificeren: "scherp of niet, het blijft een leuke foto!"

IMG_2675-2.jpg

19:05 Gepost door Lambert Beliën | Commentaren (0) |  Facebook | |

De commentaren zijn gesloten.