14-09-14

Perseiden 2014

Verslag van de kijkavond

In het maandblaadje stond dat we samen komen voor naar de Perseïden te kijken, van Lambert had ik een sms gekregen of ik van de party zou zijn, en ik belde lambert terug en zei jazeker, zo gezegd zo gedaan, dus ik nam mijn fototoestel en bijhorende materiaal en vertrok naar de bever, toen ik aan kwam was er nog wat een beetje bewolking maar Lambert had gezegd dat het nog zou open trekken gedurende nacht en jawel het trok open . Het spijtige was wel dat ik helemaal alleen was buiten een paar nachtvissers met een paar bakken jupiler. maar swat ik kan er ook niet altijd bijzijn. Hierbij heb ik enkele foto's bijgevoegd. ( ik zeg altijd de aanhouder wint   ( Maurice van de kampioenen ).  Groetjes Franky.

 Bovenstaand bericht werd op vraag van het secretariaat toegezonden ter publicatie.  Eerder op de avond:  Gerard nam contact op met het secretariaat met de vraag of er verzameld zou worden? In het “verre” Lanklaar was op dat moment de hemel zo goed als potdicht en waren alleen de voorspellingen licht positief voor de periode middernacht. Twijfel alom! Franky was de enige die de wisselvalligheid trotseerde, naar de Bever trok en als resultaat een verzameling foto’s met Perseïden kon voorleggen. Op sommige opnames waren zelfs meerdere meteoren te zien en aan het traject te zien ook nog eens een combinatie van twee verschillende meteoorzwermen.

Enkele dagen eerder, op het eigenlijke maximum, was er ook redelijk wat Noorderkroon-activiteit her en der. Franky gaf melding van een vuurbol op di 12-08-2014 - 22.30u. Lambert was op dat moment nog met voorbereidingen bezig  (plaatselijke bewolkt op dat moment) om de ganse nacht door te halen in de ScopeDome. Tegen het ochtendgloren stonden er tientallen Perseïden op zijn teller. Naast de, toch wel vrij heldere, meteoren (want storende maan) talloze satellieten en natuurlijk elke nacht het ISS.

De uitschieters: de nalichtende sporen van de helderste meteoren, natuurlijk!  De Perseïden vergelijken met vorig jaar? Is een beetje een rare vergelijking want deze keer hebben we gekeken “buiten” het maximum en toch; ik kan me niet van de indruk ontdoen dat het dit jaar beter was dan de voorgaande jaren?  Misschien een misopvatting, ik weet het niet. Wat ik wel weet is dat ikzelf een pak méér Perseïden heb gezien dan vorig jaar.

17:07 Gepost door Lambert Beliën | Commentaren (0) |  Facebook | |

De commentaren zijn gesloten.