14-09-14

Juni-Augustus 2014

Perseïden 2014.

Zoals je al kon lezen in de uitnodiging, het maximum van de Perseïden zal dit jaar op een woensdag vallen. Omdat we nogal traditioneel zijn gaan we enkele nachten schuiven en de zwerm eens bekijken op vrijdag, 15 augustus, vanaf 22.00u.  Met een beetje geluk zal er één en ander te zien zijn; van liggende waarnemers tot enkelen die toch weer fotografisch willen gaan werken. De maan, die voor 65% verlicht is komt op rond middernacht maar zal pas omstreeks 02.30u effectief gaan storen. Misschien meteen even de kans grijpen om een beetje “maan-werk” te doen?.

We kijken aan de sterrenwacht, dus…….muggenmelk zal geen overbodige luxe zijn. Zorg dat je dit bij hebt. Ook warme kleding is méér dan wenselijk. We weten uit ervaring dat, hoe heet het overdag ook mag zijn, het stevig afkoelt als de zon onder de einder duikt. Ideale setup? Een gemakkelijk ligbed, muggenmelk bij de hand, warme kleding en/of een fleece dekentje. Misschien wat warme drank en een snack? Allemaal zaken die het nachtwerk dragelijk maken!  Nu nog hopen op genoeg vallende sterren!

 

Tot dan!

Verslag van de ZON-dag op zaterdag 5 juni 2014.

Het weer beloofde niet veel goeds, maar we probeerden het toch. Er waren maar enkele Noorderkroners komen opdagen, Jan  en ik, en ook Paul met zijn echtgenote met een neefje en een nichtje. De bewolkte periode in het begin konden we goed gebruiken om de nieuwe voeding voor de EQ6 te testen. Af en toe komt de zon er door. De filter van mijn 130 mm Skywatcher past met een beetje tape ook op de 150 mm lenzenkijker. We kunnen dus toch nog genieten van enkele mooie groepen zonnevlekken. Rond 4 uur  werd het weer terug slechter en moesten we de koepel terug sluiten. Het weer was een grote spelbreker, maar we zijn niet voor niets gekomen.                                                                                                              

                                                                                                                                          Dirk.

17:06 Gepost door Lambert Beliën | Commentaren (0) |  Facebook | |

De commentaren zijn gesloten.