24-02-14

kijkavond februari 2014

Afgelopen week heeft Franky volgend bericht aan het secretariaat doen toekoemen:

"Gisteren avond (onderstaande foto) getrokken bij de sterrenwacht. Het was mooi helder, na de fikse buien die we door de dag gekregen hebben. Geen maan, dus ge kon het niet beter hebben!  Alleen de wind was een beetje aan de frisse kant, maar swat..... daar kunt ge u op kleden. Voor de rest was het ok !" 

Franky stuurde in bijlage onderstaande foto van M81 (met SN2014J) en M82 door. Zeer goed gedaan!

Franky m81-82.jpg

 

19:04 Gepost door Lambert Beliën | Commentaren (0) |  Facebook | |

13-02-14

Orionnevel door Franky

Enkele bijeenkomsten geleden had Franky ons zijn nieuwste resultaten op fotografisch gebied laten zien. Franky heeft een hele weg afgelegd; van optimalisatie van zijn montering naar een correcte poolafstelling en als laatste stap een betere scherpstelling.Zij die een beetje verder staan hadden Franky enkele gouden tips gegeven betreffende het scherpstellen van zijn camera. We weten allemaal dat het symbool "oneindig" op elke camera nooit de juiste scherpstelling is die we zoeken. Je moet dan creatief zijn en je eigen scherpstelprcedure ontwikkelen. We hebben zo een procedure en Franky werd ingewijdt in de juiste werkwijze. De resultaten worden met de keer beter! Hieronder één afbeelding van M42 die dat gegeven onderstreept. We wachten op beter weer én op meer opnames van Franky, die méér dan duidelijk op de goede weg is!

IMG_8610.jpg

15:15 Gepost door Lambert Beliën | Commentaren (1) |  Facebook | |

12-02-14

Supernovae 2014 door Job Beeren

Zoals beloofd; Job toont zijn opnames van de supernovae die hij dit jaar op de plaat wist te leggen. We zien opnames van 2x SN2014J (in M82) en SN2014K (in M99). Verde zie je ook een opname van M51 en NGC 6888 in de Zwaan. NGC 6888 is ook bekent als de Halve Maannevel (Cresent Nebula).

M 81 en 82 bewerkt aaa.jpg

M 81 en 82 bewerkt aa.jpg

Bewerkte M 99a.jpg

M51 bewerkta.jpg

NGC-6888 bewerkt b.jpg

21:06 Gepost door Lambert Beliën | Commentaren (0) |  Facebook | |

06-02-14

Supernovae

Beste Noorderkroners,

          zoals jullie al zeker vernomen hebben zijn er op korte tijd twee supernovae te bespeuren in het uitspansel. Eéntje in M82 en ééntje in M99. De twee gebeurtenissen volgden elkaar op in een zeer korte tijd. Vele amateur-astronomen zijn nu druk bezig deze beide eventen te bestuderen. Er zijn al massa's opnames te vinden op het wereldwijde web. Eén van die amarteurastronomen die erin slaagde beide SN's (supernovae) op de digitale plaat vast te leggen is ons aller Job Beeren. Lambert zag als eerste zijn opnames tijdens hun wekelijkse meeting.

Job had een schitterende serie (zestigtal) opnames die nu nog gestacked moeten worden. Op de single shots was de SN van M82 al heel duidelijk te zien, die van M99 zal heel zeker tevoorschijn komen na het stacken. Job zal deze opnames één dezer tonen.

                                                                                                                                                     LBe

12:55 Gepost door Lambert Beliën | Commentaren (0) |  Facebook | |

maandblaadje februari 2014

 

 

! ! ! Uitnodiging !!!

 

 Beste vrienden,

                             Op vrijdag 7 februari 2014 heten we u van harte welkom in het Michielshof voor de tweede studiebijeenkomst van 2014. Op de agenda hebben we de klassieke rubriek “Open Agenda” en als hoofdthema gaat onze voorzitter een kijken welke de raakvlakken zijn tussen astronomie en astrologie. Een gedurfd onderwerp, zal je denken en ja….het is een gedurfd onderwerp, maar vergis je niet…….astronomie en astrologie hebben wel degelijk raakvlakken!  Het beloofd een méér dan boeiende uiteenzetting te worden! We zetten alle vizieren open en durven te kijken waar andere misschien het hoofd draaien.  We starten de bijeenkomst traditioneel om 20.15u.

 

Allen welkom!!!

       

              Het bestuur

 

    ! ! ! Uitnodiging !!!

 

Beste sterrenvrienden,

                                    Op vrijdag 21 februari 2014 gaan we nog eens een poging wagen! We komen  rond acht uur samen aan de sterrenwacht en stellen onze kijkers op om het uitspansel nog eens van dichtbij te bekijken. Zeker weten dat we tal van objecten in focus kunnen brengen als het helder is. We kijken er naar uit!

 

Tot kijk… 

 

Het bestuur

 

~      Administrativa

 

1)      Verontschuldigd: Gerard Verschaeren en Job Beeren.

2)      Noorderkroon heeft een aanvraag gekregen van de Achelse kleuterklas (5-jarigen) om iets te doen rond sterrenkunde. We hebben laten weten open te staan voor dit initiatief en wachten op een thema.

3)      Jan en Dirk brachten een korte update betreffende ons archiefgebouw onder de sterrenwacht.

4)      Jan wist te melden dat er nog geen respons gekomen was van VVS op onze vragen betreffende de details van een vzw.

5)      Lambert heeft even aangegeven dat dit jaar het VVS/JVS-weekend zal doorgaan in het Cosmodrome te Genk. Uiteraard gaan we hier een kringactiviteit van maken.

6)      Het vorige verslag werd goedgekeurd.

         

Verslag van de vergadering Januari 2014

 

Om 21.00u gaf onze voorzitter het startschot voor de eerste vergadering van 2014. Na de gebruikelijke nieuwjaarswensen en handjes schudden werden de administrativa afgewerkt om vervolgens over te schakelen naar de rubriek “Open Agenda”.  Het werd de meest “vette” Open Agenda” aller tijden, we sprokkelden niet minder dan 7 vragen bij elkaar:

 

1)      Dec/RK: waar vertrekt de 0h-lijn en waarom?  (Jan)

2)      Wat veroorzaakt de analemma?  (Jan)

3)      De actuele zonneactiviteit? (Jan)

4)      Is de maan altijd zichtbaar op de Noordpool?  (Jo)

5)      O-W oriëntering bij poolafstelling (Franky)

6)      Astro-opnames van 3 januari 2014  (Franky)

7)      Hoe komt het dat de corona zo heet is (Dirk)

 

 

Vraag1:  De plaats waar de evenaar van de aarde de  ecliptica kruist is oftewel het Lentepunt of het Herfstpunt. Zoals elk paar grootcirkels op een bol, snijden hemelevenaar en ecliptica elkaar in twee punten. De zon, die op de ecliptica beweegt, passeert eenmaal per jaar door elk van die twee punten. Het punt waardoor de zon overgaat van het zuidelijk naar het noordelijk halfrond, noemen we het lentepunt. Het lentepunt ligt dus niet alleen op de hemelevenaar, maar ook op de ecliptica. Per definitie begint de lente wanneer (het middelpunt van) de zonneschijf door het lentepunt passeert. Het lentepunt bevindt zich in het sterrenbeeld Vissen. Het wordt gebruikt als referentiepunt voor equatorcoördinaten en ecliptische coördinaten. Ten gevolge van de precessie verplaatst het lentepunt zich echter heel langzaam aan de hemelbol, waardoor bovengenoemde coördinatenstelsels heel lichtjes verschuiven met de tijd

 

Vraag twee: de analemma wordt veroorzaakt door de seizoenen. Er zijn drie parameters die de vorm en grootte van het zonne-analemma beïnvloeden: de helling van de aardas, de excentriciteit van de aardbaan en de hoek tussen de lijn tussen de apsides en de lijn tussen de solsticia.

Als de Aarde een perfect cirkelvormige baan had en de aardas een hoek van 90° maakte met het baanvlak, dan zou de Zon op hetzelfde siderische tijdstip van de dag altijd op dezelfde plek aan de hemel staan. Het analemma zou dan een punt zijn. Als bij een perfect cirkelvormige baan de aardas geen rechte hoek maakt met het baanvlak, dan zou het analemma de vorm van een 8 hebben met gelijkvormige lussen boven en onder. Als de aardas loodrecht op het baanvlak stond, maar de aardbaan was wel ellipsvormig, zou het analemma een streep vormen over de hemelequator. Het verticale component van het analemma is de declinatie, de afstand van de Zon tot de hemelequator, gemeten langs de hemelbol. De horizontale component is de tijdsvereffening, het verschil tussen de zonnetijd en de kloktijd (min of meer hoe "snel" of "langzaam" de Zon is ten opzichte van de klok).

Vraag drie: onze zon is héél actief! Nog maar enkele dagen geleden kregen we een X1.25 flare frontaal op ons af. We hebben heel uitvoerig besproken waar flares vandaan komen, wat ze kunnen veroorzaken en hoever hun invloed reikt.

 

Vraag vier: Of de maan continue zichtbaar was op de Noordpool hebben we vrij snel kunnen beantwoorden door het gewoon te simuleren met Stellarium. We kwamen tot de vaststelling dat de maan zich op de noordpool net het zelfde gedraagt als bij ons, maar ze staat dan wel een heel pak lager aan de horizon.

 

Vraag vijf: Franky zat nog even te worstelen met het oost-west-concept bij poolafstelling. We hebben één en ander nog eens duidelijk uitgelegd en kwamen tot de vaststelling dat niet de telescoopbuis, maar de integrale montering naar het westen gekanteld dient te worden om dan een kalibratiester in het oosten te “schieten”. Waarom? Veel monteringen tegenwoordig werken met encoders, al dan niet optisch, en die hebben een bepaalde richting toegewezen gekregen. Om ze correct te initiëren is het nodig dat je werkt via de regeltjes: een encoder werkt met richting-sensoren en die moeten juist gedefinieerd zijn, wil je niet dat alles gespiegeld gaat gebeuren.

 

Vraag zes: Franky toonde vier opnames die hij gemakt had op 3 januari en vroeg onze mening. Franky had onze tips naar scherpstelling in acht genomen en dat reflecteerde zich onmiddellijk in zijn resultaten. We zagen een opname van M81, Jupiter mét 4 manen, M40 (de misser van Messier) en de Orionnevel. We hebben gelet op de belichtingsduur en zagen dat de afstelling van zijn kijker goed was; geen volgfouten! We hebben beloofd zijn opnames op onze website te zetten zodat iedereen kan zien dat Franky in een zeer positieve leercurve zit!  Proficiat!

 

Vraag zeven: We weten dat het oppervlak van de zon ca. 5000°C is en we weten ook dat de corona van de zon tot 10.000.000°C kan gaan. Waar komt die warmte vandaan? Het was even zoeken, maar we kwamen er uit: synchrotronstraling, veroorzaakt door ingevangen (magneetveld) deeltjes exciteren het omliggende materiaal en geven bij ontsnapping hum warmte af. Dit gebeurd op een massale grootteschaal  en jaagt de temperatuur van de corona op tot hallucinante hoogtes.

 

De klok stond op half elf toen we dit rondje open agenda afgehandeld hadden. Een zeer informatieve ronden, daar was iedereen het over eens! Na een korte pauze hebben we gezamenlijk het hoofdthema “ISON” ingezet met eerst de rondvraag: “Hoe heb jij ISON ervaren?”.  Verschillende mensen, verschillende indrukken, zoveel was zeker. We hebben wat beeldmateriaal bekeken en toen heel analytisch een filmpje van de passage van de komeet bekeken. Hoe we het ook bekeken, het resulteerde in een speculatief gevalletje van “zie je…… misschien……wel…hmmmm”. Eén ding is zeker……ISON is er niet meer. Wat de komeet van de eeuw had moeten worden is na een heftige passage  achter de zon verdampt om spoorloos te verdwijnen. Verdampen, wat een lot en dat na een tocht van…….ja, van hoelang eigenlijk?

                                  

Verslag van de kijkavond

Wolken en dreigende regen hebben ons (weer) tegen gehouden. De kijkers bleven binnenshuis, wachtend op betere tijden.   Waar blijft de stabiliteit van de winter, komt ezr wel een winter?

Een korte kanttekening: in strijd met wat wij, amateurastronomen, altijd denken “ ….wacht maar eens tot het winter is, dan gaan we pas echt kunnen sterrenkijken!” zijn de wintermaanden bij uitstek het minst geschikt om kijkavonden te doen slagen. Het zijn dan meestal woelige tijden op de weerkaarten. Om zeker te kunnen zijn van de beste condities moet er voor de duur van zeker 14 dagen een heel stabiel weerpatroon zijn. Laat dat nu net een zeldzaamheid zijn in onze regio! Het enige voordeel van de wintermaanden is de duur van de astronomische nacht, da’s dan ook echt alles!   Intussen: laat de moed niet zakken; betere tijden komen eraan!

 

 Kwartaalagenda 1e kwartaal 2014.

 

Februari 2014

Studiebijeenkomst: 7 februari 2014.

Aanvang:20.15u in het  Michielshof

Onderwerp: Open agenda & Astronomie – Astrologie door Dirk

Kijkavond:  21-02-2014

Wanneer:   vanaf  20.00u aan de sterrenwacht

 

Maart  2014.             

Studiebijeenkomst:  21 maart 2014

Aanvang: 20.15u in het Michielshof

Onderwerp :    Open agenda &  fasen in opbouw van ster en planeten  door Jan      

Kijkavond :  7 maart 2014  (Nationale sterrenkijkdagen)

Wanneer:   aanvang om  20u aan de sterrenwacht

12:47 Gepost door Lambert Beliën | Commentaren (0) |  Facebook | |