21-09-13

Perseiden 2013

Verslag van de Perseïdenactie 2013

De Perseïden, ondertussen al 35 jaren op rij een standaard gebeuren op onze jaaragenda. Ook dit jaar geen uitzondering op dit gegeven. Dit jaar waren de verwachtingen bijzonder hoog gespannen. We hadden totaal geen last van de maan, er waren geen muggen en het voorspelde maximum zou al om 01.00u (dinsdag-morgen) plaatsvinden. Allemaal zaken die in ons voordeel spraken. Verschillende leden hadden in de week voorgaande al een opbouw van activiteit kunnen constateren. Ook dit gegeven bracht een bepaald gevoel van euforie, totdat…….

 De avond zelf! We kwamen op maandagavond, in vol daglicht, bijeen aan de sterrenwacht. Job als eerste en Lambert als tweede. Een beetje vanzelfsprekend want beide Noorderkroners kwamen met de volle uitrusting in de hoop heel veel Perseïden te kunnen fotograferen met behulp van hun sterrenkijkers. Job ging voor extreem “Narrow”-beeld, met ander woorden; fotograferen in het primaire brandpunt van de PlaneWave, terwijl Lambert opteerde voor “Widefield”-fotografie door gebruik te maken van de Orion ED80TCF Triplet (zijn guidingscope op de RC) en een camera met een f/1.8 lens op de contragewichten. Toen de kijkers eenmaal opgesteld stonden begon de duisternis in te treden en de ene na de andere Noorderkroner kwam zich installeren. We telden zeven actievelingen op het waarnemingsveld. Nu was het nog even kwestie van de bewolking wegkijken en het festijn kon beginnen.

Bewolking wegkijken…..ja, het lukte ons! Een half uurtje mochten we genieten van een stralend mooie hemel met redelijk wat contrast. Een belangrijk gegeven, want zonder dat contrast mis je de zwakkere objecten. We zagen massa’s satellieten, waaronder tweemaal het ISS en enkele kleine meteoren. Jan telde er een 12-tal in de eerste heldere opklaring. En toen……ja, toen…..werd het bewolkt en bleef het bewolkt, met af en toe een opening in het wolkendek. We hadden onze handen vol om de kijkers telkens naar een vrij stukje hemel te jagen om dan snel, snel enkele opnames te maken. Op den duur een onhoudbare zaak en stilaan vertrokken de eerste deelnemers richting bedje. Gerard, Job en Lambert hadden zich voorgenomen er een all-nighter van te maken, wat op zich ook lukte. Maar…..ondanks de halsstarrigheid van laatstgenoemden werd het er niet beter op. Af en toe een opening, dan weer potdicht. Dan weer een opstekende wind (en wij maar hopen dat het dan zou uitklaren) en dan weer plots windstil. De ganse nacht hebben we mogen genieten van lichtflitsen. Let wel…..flitsen van weerlicht, helaas niet van, meteoren. Die waren ook dit jaar weer de grote afwezigen. We hebben het al verschillende jaren na elkaar vastgesteld….Perseïden van tegenwoordig zijn niet meer die Perseïden van pakweg 30 jaren geleden. Zou dispersie van de zwerm een aannemelijke verklaring kunnen zijn? Het zou wel eens heel goed kunnen zijn. Om 6.00u, terug in daglicht verliet de laatste Noorderkroner het veld, een illusie armer. Daags nadien bleek dat er toch, ondanks de geleden frustratie, enkele fraaie opnames gemaakt werden. Een “zalfje” op de wonde!

 De avond volgend op de Perseïden-actie kwam de werkgroep 7e Lustrum samen voor verdere afspraken en bespreking van de taken die tijdens onze lustrumviering in oktober uitgevoerd dienen te worden. Het aantal leden die onze werkgroep ondersteuning geeft blijft stijgen en nieuwe ideeën komen aan het oppervlak! Heel positief! Bij het begin van de bijeenkomst werd gevraagd om voor 22u te kunnen afronden, want enkele Noorderkroners zouden die avond een revanche nemen op de ietwat povere resultaten tijdens de Perseïdenactie van maandag 12 augustus. Ze trokken met volle uitrusting naar de Gastelse Heide en namen zich voor er weer een ganse nacht van te maken. De weersomstandigheden waren een pak beter dan daags voordien en al tijdens het opbouwen van de kijkers werden méér Perseïden gezien dan op de ganse actie die we op maandag hielden. Tegen de morgen hadden de deelnemers ongeveer een 50-tal Perseïden gezien, één keer het ISS en talloze satellieten. 50 meteoren, er waren er een pak méér, maar die werden niet gezien omdat er heel intensief met de kijkers gewerkt werd. Hadden we meer aandacht geschonken naar de hemel rondom, dan hadden we op ons gemak over de 100-150 stuks kunnen gaan. Het viel op dat er, tegen de morgen aan, meerdere heldere meteoren elkaar redelijk vlug opvolgden. Zo zie je maar; alle condities moeten ingevuld worden, ook het weer, en dat ontbrak op maandag de 12e!

                                                                                                                                                                                            LBe

21:38 Gepost door Lambert Beliën | Commentaren (0) |  Facebook | |

De commentaren zijn gesloten.