21-10-12

Nacht van de Duisternis 2012

Zondag, 21-10-2012, de zoveelste editiie van de Nacht van de Duisternis zit er op! Het had beter gekund, helderder, we hadden meer bezoekers verwacht, maar kom..... we hebben ons geamuseerd, gezien de omstandigheden. Noordekroon had op voorhand een publiciteitscampagne gevoerd, we hadden drie "kanonnen" opgesteld en we hadden er zin in. Alleen.......het weer zat tegen, de verlichting zat tegen en de bezoekers zaten ver beneden peil. Niet getreurd, we hebben er het beste van gemaakt! De opstellingen aan een kritisch oog onderworpen en zie, de volgende reeks aanpassingen zijn gekend. Op weg naar perfect werkende systemen. Tijdens de activiteit hebben we toch, naar omstandigheden, redelijk wat objecten de revue laten passeren. Topper was een uitgebreide waarnemingssessie met Uranus als hoofdspeler. Tony had zijn Skywatcher opgesteld onder de koepel en was samen met Jan op zoek naar Uranus. We hebben nadien de planeet (en maan Oberon) uitvoerig bekeken door de 12" astrograaf. Doorheen de avond werden we vergast op de vroege Orioniden. Enkele daarvan waren ronduit spectacilair te noemen!  Eén dezer dagen zal hier het volledige verslag gepubliceerd worden. Tot dan; een voorsmaakje van de kijkers op de grond:

sized_nacht vd duisternis 2012 005.JPG

sized_nacht vd duisternis 2012 002.JPG

sized_nacht vd duisternis 2012 008.JPG

sized_nacht vd duisternis 2012 009.JPG

sized_nacht vd duisternis 2012 016.JPG

sized_nacht vd duisternis 2012 017.JPG

sized_nacht vd duisternis 2012 018.JPG

 

15:23 Gepost door Lambert Beliën | Commentaren (0) |  Facebook | |

14-10-12

Venusovergang 2013

Verslag van de bijeenkomst van September 2012

Open agenda

·          Kleur van de nevels (Marc)

·         Aardbeving en vloeibare aarde? (Fons)

·         Wat is een vuurbal (Gerard)

.         Stand van de zon (Franky)

Het rondje “open agenda” leverde de vier bovenstaande vragen op. We hebben in groep de volgende antwoorden geformuleerd:

Franky’s vraag of de zon even hoog staat aan de beide kanten van de equinoxen (zonnewendes op 21/03 en  21/09) werd vrij snel ingevuld. Neen, enkel op de zonnewende, het snijpunt van dalend naar klimmend, de eigenlijke zonnewende, enkel dan staat de zon even hoog aan de hemel. We wisten ook dat het aantal dagen tussen de beide zonnewendes niet gelijk is.

Marc vroeg zich af hoe het zat met de kleuren van de nevels die we kunnen zien op het internet en in de magazines. We wisten te vertellen dat deze kleuren fictief zijn.  Het werd een ruime uiteenzetting die resulteerde in de volgende gegevens: slechts enkele deepsky-objecten tonen hun echte kleuren. Echte kleuren in de ruimte zijn pastelkleuren en zeker niet de messcherpe en harde kleuren die we zien op afbeeldingen op het internet en in de magazines. Deze kleuren zijn het gevolg van het artificieel ingrijpen en verfraaien van afbeeldingen. Pure manipulatie! Kunst is en blijft om objecten zo reëel als mogelijk weer te geven en dat zijn en blijven de “single shot” en niet gemanipuleerde opnames. Jammer genoeg denkt het gros van de astrofotografen hier anders over en poogt men elkaar te overtroeven met kleuren en contrasten die (visueel) niet bestaan. Jammer…. (maar tot op zekere hoogte wel mooi en leerrijk!)

Fons hoorde op een reportage over een aardbeving in Italië dat de aarde “vloeibaar” werd. Meer gegevens hadden we niet en dus vroegen we ons af of men bedoelde dat door de schokgolven het terrein golfde en daardoor “vloeibare” karakteristieken vertoonden? De amplitude van longitudale golven, zichtbaar aan het aardoppervlak? We besloten dit punt verder te onderzoeken en tijdens de volgende bijeenkomst eens te zien wat we hebben kunnen vinden?

Gerard had, net als vele anderen, het bericht van de groene vuurbal opgemerkt en vroeg zich af wat een vuurbal eigenlijk is? We hebben het verhaal opgetrokken en zijn begonnen bij het zandkorrel-grootte stofdeeltje dat onze vallende steren veroorzaakt. De origine van zo een stofdeeltje werd uit de doeken gedaan en toen maakten we de stap naar een vuurbol. Simpelweg geen zandkorreltje meer, maar een groter object dat een heel andere impact heeft bij het intreden van onze atmosfeer. We herinnerden ons de vuurbal die we ooit zagen tijdens een Perseïdenactie, we babbelden nog even na over Tunguska en Revelstoke…

Dirk sloot de rij af met het tonen van een filmpje over de reis van Opportunity naar Mars. Een schitterend mooie montage van animatie- en real-time beelden, die heel helder de diverse stappen van de reis en landing liet zien.  

Nepalreis en de Venusovergang, Tony Vanhertem.

We hadden niet lang moeten aandringen en vonden Tony snel bereid om verslag uit te brengen van zijn reis naar Nepal eerder dit jaar. Om zeker te zijn dat hij de Venusovergang van 6 juni 2002 niet zou missen, besliste Tony het een kleine 7000 km verderop te gaan zoeken.  Tony redeneerde dat je een zeldzaam fenomeen als de Venusovergang niet zomaar kan riskeren door er maar van uit te gaan dat de omstandigheden hier wel goed zouden zijn. Hoe correct was die redenering!

 Tony nam contact op met een reisbureau en stippelde een heel eigen reisprogramma uit. Niet naar Hawaii, waar de georganiseerde groepen naartoe trokken, neen, Tony wilde het onderste uit de kan halen, bestudeerde de kaarten en kwam tot de conclusie dat ver weg en hoog gaan zitten wel eens de beste optie zou kunnen zijn. De kaarten leerden Tony dat Nepal wel eens dé locatie zou kunnen zijn. Nepal en hoog?  Geen probleem…. Tony probeerde te gaan voor een locatie op 3000 meter, maar moest om logistieke redenen genoegen nemen met 2000+ meters.

 Aan de hand van geprojecteerde foto’s hebben we over de schouders van Tony kunnen meegenieten van de reis naar Nepal en de aankomst in het land. De beelden van  het alledaagse Katmandu in Nepal toonde een chaotisch straatbeeld. Meer motoren dan wagens (oud en nieuw door elkaar), wel verkeersregels maar niemand die ze toepast, het veel voorkomende vuil op straat werd hier en daar terplekke verbrand, kortom een miljoenenstad met zware vervuiling (smog) maar ook met prachtige tempelcomplexen met gerestaureerde gebouwen van 1700. Tony fotografeerde diverse gebouwen en besprak de zichtbare details. Het viel op dat er in Nepal een duidelijk herkenbare mix is in religieuze gebouwen. Er is een mooie balans tussen het Hindu en het Boeddhisme. Deze kenmerken haal je onmiddellijk uit de gebouwen. Andere invloeden zoals Khmer (Cambodja) zijn ook vertegenwoordigd. Prachtige houtsnijwerken, gebedsrollen, gebedsvlaggetjes aan lijnen (heel kenmerkend voor Nepal). In het toeristische gedeelte van het tempelcomplex Durbar Square (Koningsplein) . Op en rondom dit plein zijn de meeste tempels van Kathmandu te vinden. De tempels zijn niet allemaal even mooi, maar het loont  zeker de moeite om te zoeken naar de uitschieters zoals de Pashupatinath tempel, een enorme Stoepa met de geschilderde ogen van Boeddha (zie grote foto). Duiven, zoveel dat je bijna zou beginnen te geloven dat ze beter beschermd zijn dan de Heilige koe die overal in Nepal zijn eigen, ongehinderde gangetje kan gaan. Tony wist dat de inwoners van Nepal hun vlees-behoefte invullen door het consumeren van waterbuffel, nooit van de heilige koeien!

Tony had ook al snel door dat, als hij een heldere hemel zou willen, er doorgereisd moest worden. Hij trok een 30-tal kilometer verder, naar de streken Baktaphur, Patan en Nagarkot. Hij besteeg een plaatselijke berg en hoopte dat het wolkendek zou openbreken. Helaas, wolken hebben de neiging om rond een berg te gaan zitten, dus Tony moest op zoek naar een plateau. Er was wat denkwerk mee gemoeid!

 Tony’s laatste hotel was een schot in de roos. Een 4 sterren kamer met eigen terras, netjes naar het oosten  georiënteerd (wie zegt nu nog dat die mensen van het reisbureau niets doen voor veeleisende klanten?), een pracht van een dakterras, geen overbodige nachtverlichting, alle gevraagde punten waren ingevuld en Tony kon aan de slag. Eerst even bepalen welke richting exact zuid is, dan ken je noord ook. Tony maakte gebruik van schaduwen die hij elk kwartier markeerde om een boog te kunnen trekken. Eenmaal de oriëntatie bepaald was waren de voorbereidingen gedaan en kon op de ochtend van 6 juni 2012 om 07.00u begonnen worden met waarnemen en fotograferen.

 De C8 die Tony speciaal voor deze gelegenheid had aangeschaft werd de basis van het instrumentarium. De zonnefilter die Tony bij Lichtenknecker besteld had, was pas toegekomen drie dagen voor de afreis dus er kon thuis niet geëxperimenteerd worden.  Een andere tegenslag ondervond Tony bij het fotograferen. Bij elke opname ging de flits af en Tony vond geen mogelijkheid om deze functie af te sluiten. Zelfs afplakken kon niet baten. Daarom zijn op de opnames die we zagen lichtreflecties zichtbaar. Met een beetje werk aan de computer kunnen deze nog verwijderd worden.

We genoten van een serie opnames waarop een hele mooie contrastrijke Venus en zonnevlekken op de zon. Omdat we projecteerde was de afmeting van Venus nog groter! Schitterende resultaten. Een zeer geslaagde expeditie, mooie resultaten en een mooie presentatie! Proficiat, Tony!

Na de uiteenzetting van Tony hebben we nog even de sterrenhemel van Nepal gesimuleerd met Stellarium. Het was al ruim laat, geen tijd meer over om de meegebrachte opnames van Gerard en Franky te bekijken. We houden deze bij om ze tijdens de bijeenkomst van oktober te projecteren en bespreken.

                                                                                                                                                                                                                                                LBe

 Verslag van de kijkavond 7 september 2012.

 Het werd een geslaagde kijkavond, ondanks het feit dat er maar een beperkt aantal deelnemers ten velde waren. Tony bracht kort verslag uit en wist dat, onder een redelijk heldere hemel, een viertal telescopen opgesteld stonden. Er werd gekeken naar Jupiter en diverse deepsky-objecten. De avond werd weeral opgeluisterd door een mix van internationale bezoekers. Het begint een gewoonte te worden. Een groep fietsers lazen op ons infobord dat er een kijkavond zou plaatsvinden en ze besloten op de Bever te blijven om eens door een sterrenkijker te kunnen gluren.  Dank aan de Noorderkroners die deze mensen opgevangen hebben!

19:18 Gepost door Lambert Beliën | Commentaren (0) |  Facebook | |

08-10-12

Poollicht!!!!

Ook verschrokken van de berichtgeving in de media, vandaag? Er zou deze avond 73% kans zijn op poollicht!!!

Vergeet het maar! De media hebben bepaalde berichten helemaal mis begrepen en geven momenteel foute informatie door. Een snelle blik op de diverse flux-meters en de data op de echte wetenschappelijke sites tonen al snel aan dat er inderdaad een zonnestorm was vandaag, maar jammer genoeg wel aan de achterkant van de zon. Om in onze regionen te kunnen genieten van poollicht moet er toch iets heel anders gebeuren. Ten eerste: liefst een CME (coronale massa ejectie = uitstoot van geladen deeltjes) in onze richting en niet van ons af. Ten tweede: als zoiets al voorvalt, dan zal het poollicht nooit dezelfde dag te zien zijn. Daar gaat wel een beetje tijd overheen (het is 150.000.000 km). Hoedanook, het zal voor een andere keer zijn (en maar goed ook, want het is niet helder genoeg om het te kunnen zien (als het zich voor zou doen)). Volgende keer misschien?

20:29 Gepost door Lambert Beliën | Commentaren (0) |  Facebook | |

04-10-12

Deepsky astrofotografie met een PlaneWave

Vriend en collega amateur-astronoom Job Beeren leverde zijn eerste fotografische resultaten van de PlaneWave af.  Let wel; dit zijn nog maar de eerste opnames die Job maalkte door een kijker. In de periode dat deze opnames gemaakt zijn was Job nog druk doende met het testen van de gemodificeerde montering. Zoals gezegd, de eerste opnames zijn binnen en meteen is Job al aanpassingen aan de montering aan het doorvoeren. De lat ligt blijkbaar heel hoog bij Job. Wat maakt deze eerste opnames zo speciaal? Wel, het feit dat er nog maar kort belicht is geweest en dat er op de originele opnames toch al een 3D-effect te zien is. Dit beloofd voor de toekomst!!  Job selecteerde drie (onderstaande) opnames, één open sterrenhoop, één nevel en één bolhoop, om ons een voorsmaakje te geven.

Dat astrofotografie begint aan te slaan bij de Noorderkroners mocht afgelopen week wel blijken. Tijdens de bijeenkomst genoten we van het reisverslag "Venusovergang 2012" van Tony Vanhertum (zal eerdaags hier ook verschijnen) , van opnames die Franky maakte tijdens de Perseiden en een serie opnames die Gerard presenteerde (opnames die we een volgende bijeenkomst gaan bespreken). Een aparte discipline in de amateur-astronomie, maar wel eentje waar ook wij actief aan kunnen bijdragen! De opnames van Job:

sized_DSCF5080.JPG

sized_DSCF5085.JPG

sized_DSCF5090.JPG

21:05 Gepost door Lambert Beliën | Commentaren (0) |  Facebook | |