14-08-12

Perseiden 2012

Zaterdag, 11 augustus 2012: Aan de sterrenwacht een gezellige drukte, er was een feestje gaande met een Surinaams gezelschap. Tijdens de opbouw genoten we van de zomerse muziek met extra ondersteuning van de firma's Duvel, Kriek en wat was dat andere ook weer?  Hoedanook, 't was lekker!

Job introdroduceerde de Planewave en kon op veel bijval rekenen. Franky stelde zijn 20 cm Skywatcher op en Lambert koos voor de Cassegrain. Kwestie van deze laatste niet helemaal onder hety stof te laten geraken!  Er zijn heel wat fotografische opnames gemaakt, het meerendeel zonder meteoren, wat dacht je? Maar....we hebben toch een 50-tal exemplaren op de plaat kunnen zetten. Jan, Gerard en Dirk hielden vanuit een ligzetel (veldbed) de hemel in de gaten en gaven aanwijzigingen aan de mannen achter de kijkers. De uiteindelijke gegevens van hun tellingen zijn nog niet binnen.

Eén dezer dagen zal het volledige verslag in het maandblaadje verschijnen en dan op deze site gepost worden met de betreffende foto's.

 

 

20:14 Gepost door Lambert Beliën | Commentaren (0) |  Facebook | |

11-08-12

Pre-Perseiden 2012

Zaterdagochtend, 06.09u. Job en Lambert hebben net een ganse nacht sterrenkijken afgesloten. Eén en ander heeft te maken met de nieuwe kijkers die we sinds kort in ons bezit hebben. Er zijn nogal wat dingen die getest en uitgeprobeerd moeten worden. Het ene probleem opgelost, het andere doet zich voor. Geen erg, zo blijven we actief bezig en leren we onze kijker degelijk kennen. Job's Planewave kreeg afgelopen nacht de vuurdoop. We hebben het bewezen; een 12.5 inch Planewave kan wel degelijk op een (aangepaste) HEQ6! Prachtige beelden, een feilloos parcours. Snel enkele uurtjes slapen en dan weer alles klaarstomen voor de volgende sessie. Deze keer aan de sterrenwacht. Nog snel enkele beelden van de sessie:

opbouw AT12RC 005.JPG

opbouw AT12RC 012.JPG

opbouw AT12RC 038.JPG

opbouw AT12RC 036.JPG

opbouw AT12RC 037.JPG

opbouw AT12RC 017.JPG

opbouw AT12RC 016.JPG

opbouw AT12RC 051.JPG

06:27 Gepost door Lambert Beliën | Commentaren (1) |  Facebook | |

10-08-12

Perseiden 2012

De eerste opnames van de Perseiden van 2012 zijn binnen. Een slaaploze nacht lag aan de basis van een nachtelijke uitstap naar de velden van Opitter. Op een nieuwe, nog betere locatie schoot Lambert, tegen de ochtend aan, een 40-tal opnames. Onderstaande opnames zijn een greep uit deze reeks. Een heldere maan in laatste kwartier was een beetje de storende factor. De line up van Capella, Venus , Jupiter en de maan hadden een mooi plaatje kunnen geven moest er een andere maanfase geweest zijn. Alle onderstaande opnames tonen meteoren, sommige zelfs meerdere. Op de originele beelden zijn deze goed herkenbaar, er is er zelfs eentje bij die kort, maar heel helder is. Dat beloofd voor de nacht van 11 op 12 augustus. Het zal even volhouden zijn, het maximum ligt na middernacht, tegen de ochtend aan!

Tot dan!

opbouw AT12RC 010.JPG

opbouw AT12RC 017.JPG

opbouw AT12RC 020.JPG

opbouw AT12RC 028.JPG

opbouw AT12RC 031.JPG

opbouw AT12RC 032.JPG

opbouw AT12RC 033.JPG

opbouw AT12RC 036.JPG

 

05:51 Gepost door Lambert Beliën | Commentaren (0) |  Facebook | |

09-08-12

Nieuw....weer of geen weer?

Benieuwd of het vanavond goed is om sterren te kijken? Om je een heel betrouwbaar antwoord te kunnen geven heeft de webmaster een hulpmiddel op deze site gezet.

Kijk eens in de linkerkolom, net onder ons logo. Je kan daar een venster vinden dat je, voor Achel, heel betrouwbare weersvoorspellingen voorziet. Hoe gaat je te werk? Bij het opstarten van de site is er een beetje tijd nodig om de actuele gegevens te downloaden. Klik gerust eens midden in het venster en je zal zien dat je een beeldvullende animatie krijgt met tal van "zelf-doe-dingen". Het belangrijkste is de schuifbalk, helemaal bovenaan. Je kan hier in de tijd (per dag en per uur) gaan "scrollen". Je kan het "balletje" van de uurlijn eindeloos verder door trekken (wel je muis verplaatsen, hé?), de dagen zullen vanzelf volgen. Klik je op het rechtse pijltje van de opgesomde dagen, ga je nog verder weg kijken. Schemering, zon, maan, meteoren, diffractie; alles is opgenomen in de animatie. Om het nieuwe venster terug te sluiten klik je op de vier pijlen, rechtsonder op je scherm en je komt terug op onze website.

Ervaring heeft de webmaster geleerd dat deze site heel betrouwbaar is. Je kan zelfs een regenbui voorspellen binnen het tijdsbestek van één uur! De gegevens komen van een Noors weerstation en wordt zelfs gebruik door regionale vliegvelden! Denk er aan: onze webmaster heeft Achel als locatie ingegeven, het gepresenteerde weer is dan ook een weerspiegeling van de Achelse omstandigheden. Maak er gebruik van!

19:21 Gepost door Lambert Beliën | Commentaren (0) |  Facebook | |

08-08-12

Job's 12.5" Planewave; First light

Dinsdag, 7 augustus 2012. Het zou op deze avond gaan gebeuren; first light van de nieuwe kijker van Job. Omdat de Planewave ook een zware kijker is werd afgesproken dat Lambert zou helpen bij de installatie van de Planewave. Lambert kennende, hoeft dit geen twee maal gevraagd te worden.

Ondanks het feit dat er (weer) geen heldere hemel te bespeuren viel, werd het plan wel gevolgd en besloten Job en Lambert om de opstelling onder spanning te zetten. Het was de tweede maal dat de kijker op de gemodificeerde HEQ6 geplaatst werd. Ditmaal met alle toeters en bellen! Bij aankomst had Job de montering al opgebouwd, dat scheelde een beetje in tijd. In daglicht werd de kijker op de montering gehesen en werd er voldoende tijd uitgetrokken voor een perfecte balancering. Tot op dit moment was er nog steeds geen spanning op de motoren geweest. Dat werd de uitdaging van de avond; het systeem aan het volgen te krijgen met alle randaparatuur (incl. camera) aangesloten.

De uitbalancering ging vrij vlot. Na een beetje heen en weer geschuif met de contragewichten (meer dan 20 kg) vonden we de perfecte balancering. Op de hand liep de kijker als over "goei boter". We voorzagen weinig of geen problemen! Tijd voor "moment supreme"; de spanning er op en de motoren hun werk laten doen. Onze verwachtingen werden ingelost: de kijker loopt perfect! Dank zij de nodige aandacht aan balancering, want we werken op de uiterste limiet van de draagkracht van de HEQ6. We hebben de kijker enkele loops laten uitvoeren en toen hebben we focus gezocht. In dergelijke kijkers zoeken we naar verschillende focuspunten (denk aan de RC van Lambert). We hebben in eerste instantie gezocht naar het visuele brandpunt. Dat vonden we uiteindelijk door gebruik te maken van een hele reeks tussenringen. We hadden het ongeluk geen puntvormige lichtbron te hebben op afstand, maar moesten het doen met de toppen van de bomen, een paar honderd meter verder. Dit wil natuurlijk zeggen dat we nogal wat backfocus moesten inzetten om tot een scherp beeld te komen (in een straatlamp zagen we krassen in het glas) en de bladeren van de bomen waren duidelijk herkenbaar. Verdere testen (liefst met een heldere ster) zullen we doorvoeren tijdens de Perseiden van dit jaar.

Proficiat met deze aanschaf, Job. Veel heldere nachten gewenst en laat de resultaten maar zachtje komen!!!!

Hieronder enkele beelden van de initiatie:

sized_Planewave Job 004.JPG

sized_Planewave Job 010.JPG

sized_Planewave Job 014.JPG

sized_Planewave Job 015a.jpg

sized_Planewave Job 019.JPG

sized_Planewave Job 022.JPG

sized_Planewave Job 026.JPG

sized_Planewave Job 028.JPG

 

14:12 Gepost door Lambert Beliën | Commentaren (0) |  Facebook | |