08-08-12

Job's 12.5" Planewave; First light

Dinsdag, 7 augustus 2012. Het zou op deze avond gaan gebeuren; first light van de nieuwe kijker van Job. Omdat de Planewave ook een zware kijker is werd afgesproken dat Lambert zou helpen bij de installatie van de Planewave. Lambert kennende, hoeft dit geen twee maal gevraagd te worden.

Ondanks het feit dat er (weer) geen heldere hemel te bespeuren viel, werd het plan wel gevolgd en besloten Job en Lambert om de opstelling onder spanning te zetten. Het was de tweede maal dat de kijker op de gemodificeerde HEQ6 geplaatst werd. Ditmaal met alle toeters en bellen! Bij aankomst had Job de montering al opgebouwd, dat scheelde een beetje in tijd. In daglicht werd de kijker op de montering gehesen en werd er voldoende tijd uitgetrokken voor een perfecte balancering. Tot op dit moment was er nog steeds geen spanning op de motoren geweest. Dat werd de uitdaging van de avond; het systeem aan het volgen te krijgen met alle randaparatuur (incl. camera) aangesloten.

De uitbalancering ging vrij vlot. Na een beetje heen en weer geschuif met de contragewichten (meer dan 20 kg) vonden we de perfecte balancering. Op de hand liep de kijker als over "goei boter". We voorzagen weinig of geen problemen! Tijd voor "moment supreme"; de spanning er op en de motoren hun werk laten doen. Onze verwachtingen werden ingelost: de kijker loopt perfect! Dank zij de nodige aandacht aan balancering, want we werken op de uiterste limiet van de draagkracht van de HEQ6. We hebben de kijker enkele loops laten uitvoeren en toen hebben we focus gezocht. In dergelijke kijkers zoeken we naar verschillende focuspunten (denk aan de RC van Lambert). We hebben in eerste instantie gezocht naar het visuele brandpunt. Dat vonden we uiteindelijk door gebruik te maken van een hele reeks tussenringen. We hadden het ongeluk geen puntvormige lichtbron te hebben op afstand, maar moesten het doen met de toppen van de bomen, een paar honderd meter verder. Dit wil natuurlijk zeggen dat we nogal wat backfocus moesten inzetten om tot een scherp beeld te komen (in een straatlamp zagen we krassen in het glas) en de bladeren van de bomen waren duidelijk herkenbaar. Verdere testen (liefst met een heldere ster) zullen we doorvoeren tijdens de Perseiden van dit jaar.

Proficiat met deze aanschaf, Job. Veel heldere nachten gewenst en laat de resultaten maar zachtje komen!!!!

Hieronder enkele beelden van de initiatie:

sized_Planewave Job 004.JPG

sized_Planewave Job 010.JPG

sized_Planewave Job 014.JPG

sized_Planewave Job 015a.jpg

sized_Planewave Job 019.JPG

sized_Planewave Job 022.JPG

sized_Planewave Job 026.JPG

sized_Planewave Job 028.JPG

 

14:12 Gepost door Lambert Beliën | Commentaren (0) |  Facebook | |

De commentaren zijn gesloten.