28-09-11

Zon en Maan door Job

Job heeft een enorme zonnevlek gefotografeerd in de ochtend (08u)op 28 september 2011. Job maakte gebruik van de mist als natuurlijk filter. De maan is gefotografeerd door een 1000 mm telelens. Camera FujiFinePix S5Pro.

sized_DSCF4349a.jpg

sized_DSCF4355a.jpg

sized_DSCF3867.JPG

22:38 Gepost door Lambert Beliën | Commentaren (0) |  Facebook | |

25-09-11

Nog dieper in de nacht....

Na de kijkavond van 23 september 2011, dewelke Job en Lambert afsloten om 03.00u, was er nog steeds dat gevoel van "ik wil die objecten achter die bomen (zie vorig verslag) ook nog fotograferen...". Het was Job die daags nadien, 24 september, de boel triggerde om nog eens uit te rukken. Ditmaal naar Opitter voor een vrije horizon en toegang tot alle objecten. De wagens waren nog steeds geladen, de batterijen terug opgeladen. Geen reden dus om neen te zeggen.

Om 21.30u waren we terplekke. Opbouwen in volslagen duisternis, we kunnen het! Na een snelle opbouw en afstellingsronde kon deel twee van het festijn beginnen. We gingen verder waar we gisteren gestopt waren. Job fotografeerde vanaf de EQ6Pro en Lambert was nog steeds bezig met de Cassegrain en de nieuwe optische trein. Vandaag moest het gebeuren! De eerste opnames waren goed, dan maar aan de settings van de camera sleutelen en toen.......waren de resultaten verbluffend!

Blij dat we getuige konden zijn van elkaar realisaties, want anders zou je nog gaan twijfelen of dit allemaal eigen werk zou kunnen zijn. Job ging (weer) belichten tussen vier en zes minuten. Lambert bleef zitten op de 30 seconden vanwege verzadiging bij nieuwe settings. We bleven actief tot half drie in de ochtend. Toen was het op! Vochtigheid en correctorplaten die compleet dicht zaten deden ons besluiten dat het gedaan was. Het resultaat? Zie hieronder een greep uit een serie van een vijftigtal opnames die Lambert maakte. De opnames die Job maakte (en een verslagje) zullen één dezer dagen verschijnen.

sized_kijkavond sept II 006.JPG

sized_kijkavond sept II 008.JPG

sized_kijkavond sept II 017.JPG

sized_kijkavond sept II 022.JPG

sized_kijkavond sept II 032.JPG

Hoe groot de Ringnevel is door de CCD-Camera?  Onbewerkt beeld, werkelijke afmetingen (niet uitgesneden of vergroot) Een voorbeeldje....

Deep Sky4.jpg

 

11:51 Gepost door Lambert Beliën | Commentaren (0) |  Facebook | |

24-09-11

Nachtelijke activiteiten

2011 lijkt, qua kijkavonden, een goed jaar te worden. Op vrijdagavond was er weer een flinke delegatie Noorderkroners actief met hun kijkers. Dirk, Job, Franky en Lambert hadden hun kijkers opgesteld en waren hoopvol in de afwachting naar een heldere, donkere nacht. Het was nog een hele poos wachten tot de laatste (?) lichten gedoofd werden, ondertussen werd nog één en ander binnen in de sterrenwacht gedaan, kijkers afgesteld, scherp gesteld, gebabbeld over “melkwegen”, het plaatselijke uitzicht werd bewonderd en besproken  en na het doven van de laatste lichten kon de kijkavond pas echt losbranden.

Francky was in gevecht met een haperende handset, met als gevolg dat zijn montering dingen deed die hij niet wilde. Met ondersteuning van verschillende aanwezigen werden de fabrieksinstellingen herlezen en kwamen we tot de conclusie dat één en andere niet loopt zoals het hoort. Francky zal één dezer dagen een nieuwe handcontroller ontvangen. We hopen dat zijn ”goto- problemen” dan opgelost zijn. Berke,  Jan en Paul hebben intensief meegedacht en ondersteuning geleverd, daar waar nodig. Bij het fotograferen  hielp Lambert nog even met het scherpstellen en de juiste instellingen en de Francky’s allereerste foto met scherpe wolkenbanden op Jupiter was een feit. Lambert benadrukte het stappenplan als je wil fotograferen. Uitlijnen en aandacht naar scherpstelling en je foto is al voor de helft geslaagd ( en zorgen voor opgeladen batterijen!!.

Ook Job was fotografisch aan het werk. In alle stilte en sereniteit, maar Job stootte alle aanwezigen naar de kroon door verschillende objecten tot 5 minuten lang te belichten. Een hele reeks beelden van de Andromedanevel, x-h Per en dies meer waren het resultaat. Job is momenteel met de camera-settings aan het experimenteren. Ook een manier om de kwaliteit van je opnames te upgraden. Later op de avond verplaatste Job zijn configuratie omp meer zicht te hebben op de Melkweg met daarin de Halternevel en de Ringnevel. We kijken uit naar de resultaten. Dirk was, midden de fotografen, visueel bezig. Hij richtte zijn Newton op de objecten die we voorgeschoteld kregen. Een handig gadget dat  Dirk in elkaar geknutseld had was zeker een hulp bij het opzoeken van gegevens. Wil je weten wat het was? Vraag het eens aan Dirk, misschien kan je er  achter komen hoe hij het voor elkaar krijgt om een bestaand item zodanig om te vormen dat iedere amateurastronoom dat gadget zou willen hebben. Nieuwsgierig geworden?

Lambert was uitgerukt in vol ornaat. Ditmaal echt in vol ornaat, want er stonden twee experimenten op het programma. Naast gewoon fotograferen door de telelens (750mm eff.), opnames maken met de (Deep Sky Imager) DSI II-imager en als tweede experiment, het uittesten van de focal reducer, zodat de Cassegrain kan fotograferen  bij een openingsverhouding van f6.3 in plaats van f10, een hele winst in lichtkracht. Na heel lang zoeken heeft Lambert eindelijk de juiste drivers voor de CCD-camera kunnen vinden. De oude drivers werkten niet onder Windows 7. Nu er eindelijk nieuwe drivers verkrijgbaar zijn kon het testen van start gaan. In eerste instantie leek het niet te werken; een leeg scherm. Na een hele resem settings kwam opeens het eerste beeld binnen. Snel even een heldere ster in beeld brengen om zo optimaal mogelijk scherp te stellen en dan de eerste testen op M57, de Ringnevel. Al vrij snel waren de eerste beelden binnen. De ringnevel met duidelijk herkenbare centrale ster, met boven en onder de uitlopers in de ring. Verschillende beelden werden gemaakt, verschillende settings getest. Omdat er nogal wat vocht neersloeg op de laptop werd besloten om dit experiment te beëindigen en te starten met het volgende experiment: doorgedreven fotograferen met de nieuwe optische trein voor de Cassegrain. Door meer lichtwinst dankzij de lagere f-waarde kan de belichtingstijd gereduceerd worden. Alle middelen zijn hierbij meer dan welkom. De optische trein presteerde boven verwachting. De allereerste beelden waren testopnames om zo scherp mogelijk te gaan zitten en toen: het echte werk: een opname van de Andromedanevel met heuse donkere stofbanden: we zijn gelanceerd!!!! Een meer dan uitspringende planetaire nevel NGC 6826,  een overweldigende dubbele sterrenhoop, een hele reeks beelden van Jupiter (ook met de equatoriale banden), een meer dan subliem (met drie kleuren!) Kleine halternevel M76 Per, beeldvullende open sterrenhopen, en dat alles in een heel andere afmetingen dan we gewoon zijn. Om kort te zijn: een festijn om aanwezig te zijn op deze kijkavond.

Het enige minpunt, er waren er nog die dit opmerkten, is dat we vanaf de weide maar een (zeer) beperkt zicht hebben op de hemel. Lambert heeft meer dan 60% van zijn “guided tour” moeten cancelen omdat de bomen steeds in het zicht stonden. Job en Lambert hebben nog tot diep in de na-nacht zitten wachten totdat M27 en M57 terug achter de bomen uit zouden komen: tevergeefs. Tegen half drie besloten we de strijd te staken, in te pakken en huiswaarts te keren. Anyway: het was toch een nacht om te herinneren, ondanks de koude, het vocht, de lichthinder, we hebben toch weer in een kameraadschappelijke manier elkaar kunnen helpen en ondersteunen op weg naar nog betere resultaten. En dat is waar het echt om gaat! Dank aan alle aanwezigen die samen met ons de koude getrotseerd hebben! Tot een volgende maal (met een vuurtje en Fonskes erbij?).

 

sized_kijkavond september 2011 stw 017.JPG

sized_kijkavond september 2011 stw 018_bewerkt-1.jpg

sized_kijkavond september 2011 stw 022.JPG

sized_kijkavond september 2011 stw 030.JPG

sized_kijkavond september 2011 stw 037.JPG

                                                                                                                                                                         

18:27 Gepost door Lambert Beliën | Commentaren (0) |  Facebook | |

15-09-11

Astrofotografie bij "Ut Klikt" te Hamont

Op woensdag 14 september was Lambert te gast als spreker bij de grensoverschrijdende  fotogafievereniging "Ut Klikt". Lambert gaf een presentatie met titel "Astrofotografie", een gesproken, maar vooral een visueel onderbouwd verhaal. Het doel van de presentatie was het "triggeren" van nachtfotografie. Met nacht bedoeld Lambert echt nacht....zo donker mogelijk. Eerst werd even aandacht geschonken aan het instrumentarium om dan, geleidelijk aan, van stilstaande camera op statief door te stoten naar het werk dat we tegenwoordig presteren met onze kijkers. Meeste aandacht ging uiteraard naar datgene wat de aanwezigen zelf zouden kunnen realiseren. Wat moet ik doen om een mooie nachtopname te maken? Waar ga ik mijn camera opstellen? Hoe ga ik mijn camera op- en afstellen? Welk zijn kritische waarden? Wat kan en wat kan niet? Kortom, het was een sessie, gevuld met kant en klare informatie, met als doelstelling: zelf beginnen, experimenteren en eigenhandig je eerste echt donkere nachtopnames te  realiseren.

Natuurlijk was er ook tijd voor het "grotere" werk, onze resultaten met onze kijkers, onze technieken, enz. Er was steeds toelichting over hoe een bepaald beeld gemaakt werd, welke apperatuur gebruikt werd, hoe een sterrenkijker werkt, de voor- en nadelen van verschillende systemen, kortom: alle vlakken werden even aangeraakt, maar de nadruk lag op de basis: Hoe maak ik een fraaie foto van een nachtelijke hemel? Het werd duidelijk dat een camera een schitterend hulpmiddel is om onzichtbare dingen toch visueel te krijgen!

Het was een fijne ervaring om met mensen te spreken die hun camera door en door kennen. Dan ben je al een hele stap vooruit! Het publiek was dermate "getriggerd" dat er, na afloop, gevraagd werd wanneer er gelegenheid is om eens een kijkavond mee te kunnen maken en misschien na die ervaring....eens een heuse initiatieavond "nachtfotografie"? Uiteraard hebben we hier geen neen tegen gezegd!! In eerste instantie was er de aanbeveling  om eens langs te komen tijdens de Nacht van de Duisternis aan het Mulke op 15 oktober en/of 2-3 december tijdens de Nationale Sterrenkijkdagen aan de sterrenwacht.

We houden de website van" Ut Klikt" in de gaten. Misschien verschijnen binnen afzienbare tijd de eerste opnames?

                                                                                                                                                     Lambert

19:52 Gepost door Lambert Beliën | Commentaren (0) |  Facebook | |

11-09-11

Science Connection

 Wil je Science Connection blijven ontvangen, dan moet je dringend je abonnement verlengen op: www.belspo.be of www.scienceconnection@belspo.be of stuur het  formulier dat je ontving in de laatste uitgave naar Belspo  Science Connection    Louizalaan 231  te 1050 Brussel.

11:41 Gepost door Lambert Beliën | Commentaren (0) |  Facebook | |