31-08-11

De beloofde foto's van Job

Job's tweede sessie met zijn HEQ6Pro-montering was een daverend succes!!! Job bezorgde een hele rits foto's die hij maakte tijdens de nacht van 31-08-2011. De sessie ging van start na middernacht. Job hoopte op mooie opnames, ondanks het feit dat we de laatste dagen fors geplaagd werden door extreme luchtvochtigheid. Job nam tijd om een zo perfect mogelijke poolafstelling te bekomen. De kwaliteit van de opnames staat of valt bij dit gegeven. Het resultaat....oordeel zelf!!!!

De afbeeldingen tonen (in volgorde): M13 Hercules, M27 Halternevel, M57 Ringnevel, open sterrenhopen M36-38 Auriga, omgeveing M1 Krabnevel in de Stier, M45 Pleiaden, M31 Andromeda nevel, Open sterrenhoop M 37 Auriga en het eerste beeld van M42 de Orionnevel (omstandigheden waren verre van optimaal).

sized_DSCF4130.JPG

sized_DSCF4132.JPG

sized_DSCF4135.JPG

sized_DSCF4175.JPG

sized_DSCF4180.JPG

sized_DSCF4184.JPG

sized_DSCF4188.JPG

sized_DSCF4200.JPG

sized_DSCF4209.JPG

 

22:11 Gepost door Lambert Beliën | Commentaren (1) |  Facebook | |

22-08-11

EQ6 in de nacht

Een vrijdagavond, zoals zovele. Deze keer ééntje met een maan die, naar onze maatstaven, stevig zou storen. Omdat bij Job de vingers al geruime tijd jeukten, er lag een spik-splinternieuwe montering te wachten op ingebruikname, besloten Lambert en Job toch een maan-overgoten nacht te spenderen onder de sterrenhemel. Hieronder een weergave hoe Job de nacht beleefde:

Nightwatch

En ja, we trokken er weer op uit om een nacht te gaan observeren. Wie? Den Lambert en Job.

We schrijven de datum: 19-08-2011, een vrijdagavond. De  start was voorzien rond de klok van 21.00 uur waar we elkaar zouden ontmoeten op de parking van Opitter. Lambert loodste mij naar een mooie observatieplaats midden tussen de mais met daartussen een open weide. Op een landweggetje stelden wij onze apparatuur op. Ondertussen werden we verwelkomd door een heel grote groep boerenzwaluwen, een voorteken van de wintertrek. Ook diverse uilen lieten zich horen, dus “we were not alone”. De ene foto na de andere werd gemaakt tijdens dit leuke gebeuren, met de nadruk kwam op mijn nieuwe aanwinst, de EQ6. Het opzetten ging gepaard met de nodige humor en uiteindelijk stond de montering klaar om “first light” te gaan vangen. De start ging niet zo als we gehoopt hadden. Er waren grote velden bewolking, maar ertussen ging het wel. Het was dus lastig om het een en ander hierdoor goed afgesteld te krijgen, maar uiteindelijk…. Na de afstelling konden we beginnen en werden de eerste foto’s geschoten awel door Lambert, den andere had het nog steeds niet voor elkaar, maar doorzetten is het credo en zo geschiede. Verschillende emmetjes en ngc tjes passeerden de revue en de camera’s deden hun werk. Opvallend was dat de EQ6 stil werkt en prachtig zijn doel bereikt, met veel genoegdoening van de eigenaar. Wel erbij vertellen dat de aanwezigheid van een vakman een geluk is, anders sta je wel langer te “emmeren” . Hoedanook,  het brengt wel lol met zich mee en veel lering, natuurlijk. Later kwam dan toch een grote opklaring aanzetten en die nam ook niet meer af. De maan  klom al aardig hoog het firmament in en bracht de nodige lichtvervuiling mee, maar we besloten daar ook eens gebruik van maken om de maan eens onder de loep te nemen. Lambert liet me echt schitterende opnamen zien waarbij duidelijk werd dat scherpstelling een zwaar onderschat item is. Heel moeilijk, maar waarbij de Bathinov maskers werkelijk wonderen verrichten. Echt scherpe opnamen, ook in sterk vergrote beelden. Het blijft….te gek. Zo sterren kijkend gingen we de nacht door en tegen de morgen begon een andere spelbreker het feestje  stevig te beïnvloeden. Vocht, zo erg zelfs dat de lensverwarmers het niet meer konden bolwerken en het vocht echt van de kijkers afdroop. Hierdoor moest toch rond de klok van 4 uur in de ochtend de sessie gestaakt worden. Conclusie is dat het toch een geslaagde kijkavond is geweest en dat de nadruk bij kijkerafstelling en de maan lag, veel leermomenten (nooit te oud). Hopelijk snel weer een nieuwe sessie, groetjes Job.

(Hieronder enkele sfeerbeelden die lambert maakte. De opnames van Job zullen nog verschijnen.) 

sized_kijkavond opitter aug 2011 003.JPG

sized_kijkavond opitter aug 2011 006.JPG

sized_kijkavond opitter aug 2011 011.JPG

sized_kijkavond opitter aug 2011 013.JPG

sized_kijkavond opitter aug 2011 019.JPG

 

20:40 Gepost door Lambert Beliën | Commentaren (0) |  Facebook | |

03-08-11

Vakantienachten!!!

De vakantie is bezig, het weer is niet wat we er van verwachten maar we verleggen onze horizonten. Ieder jaar en zeker deze (natte) zomer, ontvluchten we massaal ons Belgenlandje. Lambert had een verblijf in de Beierse Alpen op de agenda staan en aansluitend een astronomische tweedaagse in Grandpre, Frankrijk.

De Alpen was een familietrip; door de bergen struinen, ellenlange wandelingen (in het povere weer!) en 's nachts natuurlijk proberen om die Alpennachten op foto te krijgen. Omdat het weer niet erg meezat was het goed uitkijken, de eerste de beste kans wou zeggen: onmiddellijk uitrukken. Het geluk was aan mijn kant; één enkele nacht dat het kraakhelder was en die heb ik meteen benut. Enkel de camera en het statief waren genoeg om onderstaande beelden te realiseren. Locatie van de opnames: halverwege de hoogste berg van Duitsland, de Spitszug (2.980 m), net naast de vier schansen van Garmisch-Partenkirchen.

Het tweede deel van de vakantie was enkel en alleen voor astronomische doeleinden gereserveerd. Ik had samen met het gezin, een hotel in Dun sur Meuse, Frankrijk gereserveerd als uitgangsbasis. Terwijl de rest van het gezin overdag Verdun, Sedan en omgeving bezocht, sliep ik overdag uit om 's nachts goed fit van schemering tot schemering te kunnen waarnemen en fotograferen. De eerste dag trok ik op zoek naar een goede locatie. Ik had er ééntje op het oog, maar bij nader onderzoek bleek die toch niet te zijn wat ik nodig had: een ongehinderd zicht op het zuiden (had nog enkele deepsky-objecten op mijn verlanglijstje staan die ik graag ingevuld zag). Na een drietal uren rondrijden en scouten vond ik wat ik zocht; een grote open vlakte, boven op een hoge heuvel, volledig omgeven door loofbossen. Op de open vlakte waren pas gemaaide graanvelden met centraal een zandweg: ideaal!!!

Tijdens het opstellen van de kijker wees de thermometer 30° aan (20.00u), het was puffen,, want niets gewoon! Enkele uren later viel de duisternis in en al heel gauw werd duidelijk waarom Grandpre en omgeving één van de donkerste plekken van Frankrijk is; er was geen enkele lichtbron te bespeuren, maar dan ook geen enkele! Geen straatverlichting, ook niet in de verte, geen storende lichtzuilen, absoluut niets. Alhoewel......eerlijkheidshalve moet ik wel bekennen dat er wel degelijk lichthinder is ter plaatse. Je staat net onder een redelijk drukke aanvliegroute van de één of andere luchthaven in de (verre) buurt. Dit kon de pret niet drukken. Indruk: het was er aardedonker, ongezien donker!!! Geen wonder dat dit gebied een zwarte vlek in op de kaart van de lichthinder in Frankrijk.

Wat kan je overkomen als je moederziel alleen onder een aardedonkere hemel staat? Ik geef even een kort relaas van hetgeen me overkwam: ik ben heel geconcentreerd naar komeet Garradd aan het kijken (en gefotografeerd!!) en opeens hoor ik een ritselend geluid, een tweetal meter achter me, de plaats waar ik mijn extra camera op statief had staan. Ik kijk en zie....een grote uil was neergestreken boven op de camera! Hij (of zij?) verschrok van mijn beweging, koos het luchtruim en vloog rakelijks over mijn hoofd, maakte nog een rondje en verdween terug de nacht in. Maar goed dat we nachtzicht hebben anders had ik nooit geweten wat er loos was. Terug naar de kijker, waarnemen, fotograferen. Blaffende reeën, samen met een kakefonie van jonge en volwassen uilen en na een tijdje weer geritsel tussen de gemaaide graanhalmen. Deze keer had ik een sterke rode lamp bij de hand. Ik scheen even bij in de richting van het geritsel en kijk....twee volwassen dassen zaten op een drietal meter van mij af. Die hadden duidelijk mijn voedselpakket geroken en waren er op af gekomen. Ze staarden even wezenloos in het sterke rode licht om dat met veel kabaal de biezen te pakken. Tegen de ochtend nog een bezoek van een jonge vos en dat waren zowat de nachtelijke natuurobservaties, een sensatie om niet te missen.

Op sterrenkundig gebied schrijf ik de volgende meer dan behoorlijke reslutaten neer, waarvan hieronder enkele opnames:

  • M15 samen met C/2009P1, komeet Garradd
  • een magistrale Ringnevel, samen met een Persëide en NGC 6713
  • Voorstreffelijke beelden van de Halternevel
  • Bolhopen M2 - M 13 - M 92 -...
  • De Pleiaden met reflectienevels
  • Een snijscherpe M 71
  • en lot's more!!!!

Deze indrukken post ik vanuit Frankrijk, net uitgerust en weer klaar om nacht twee in te duiken. Ik geef nog enkele beelden te illustratie:

sized_Beieren 2011 102.JPG

sized_Beieren 2011 085.JPG

sized_Beieren 2011 071.JPG

sized_Beieren 2011 084.JPG

Bovenstaande beelden komen uit Garmisch-Partenkirchen, Duitsland. De volgende opnames zijn gemaakt in Grandpre, Frankrijk.

 

sized_Astro Grandpre 2011 010.JPG

sized_Astro Grandpre 2011 015.JPG

sized_Astro Grandpre 2011 002.JPG

sized_Astro Grandpre 2011 018.JPG

sized_Astro Grandpre 2011 053.JPG

sized_Astro Grandpre 2011 062.JPG

sized_Astro Grandpre 2011 057.JPG

sized_Astro Grandpre 2011 059.JPG

sized_Astro Grandpre 2011 061.JPG

sized_Astro Grandpre 2011 068.JPG

sized_Astro Grandpre 2011 060.JPG

sized_Astro Grandpre 2011 066.JPG

sized_20110803_5.JPG

sized_20110803_10.JPG

sized_20110803_14.JPG

sized_20110803_18.JPG

sized_Astro Grandpre 2011 023.JPG

 

14:16 Gepost door Lambert Beliën | Commentaren (0) |  Facebook | |