27-10-10

beloofde foto's van Job Beeren

Eindelijk.... de foto's van Job zijn aangekomen. Zie elders in deze weblog naar het verslag van de kijkavond die Job & Lambert ondernamen, teneinde komeet 103/P Hartley te fotograferen. Job  werkt met een FujiFilm Finepix S5Pro, gekoppeld aan een Sigma APO 50-500mm. Er werdt gebruik gemaakt van een 1.4 converter, wat het brandpunt op 750 mm brengt. Enkele beelden van de avond:  Alle opnames zijn door Job Beeren.

FinePix S5Pro sized_DSCF3596.JPG

FinePix S5Pro sized_DSCF3591.JPG

FinePix S5Pro sized_DSCF3597a.jpg

FinePix S5Pro sized_DSCF3581.JPG

FinePix S5Pro sized_DSCF3582.JPG

FinePix S5Pro sized_DSCF3583.JPG

FinePix S5Pro sized_DSCF3584.JPG 

FinePix S5Pro sized_DSCF3585.JPG 

FinePix S5Pro sized_DSCF3586.JPG

FinePix S5Pro sized_DSCF3587.JPG

FinePix S5Pro sized_DSCF3593.JPG

22:22 Gepost door Lambert Beliën | Commentaren (1) |  Facebook | |

17-10-10

Duistere nacht...

Zaterdag 16 oktober 2010, op het domein De Bever. Op het programma de15e Nacht van de Duisternis. Dit jaar organiseren we voor de 4e keer dit event samen met het Stadsbestuur Hamont-Achel en Natuurpunt. Vooraf gingen een viertal werkvergaderingen, gecoördineerd door Evy Steensels, duurzaamheidambtenaar-stadsontwikkeling Hamont-Achel. Evy onderhield de contacten en zorgde voor de reserveringen en diverse benodigdheden.

 Ondanks een dicht en dreigend wolkendek, arriveerde de volledige werkgroep NvdD, gewapend met alle voorbereidingen van de afgelopen meetings. De uitbater van domein de Bever had het op zich genomen ons te  voorzien van een verwarmde en ingerichte tent. De inrichting werd als snel goed bevonden en kon de multimedia opgebouwd worden. Dit jaar hadden we de beschikking over een reuzenscherm dat als zodanig gebruikt werd. Tijdens de opbouw in de tent waren er mensen actief die het parcours rond de vijver uitgezet hebben, de kijker afgehaald en opgebouwd, om dan als laatste taak de verlichting aan te brengen rond de vijver en de wandelroute.

 Om 19.15u (volgens schema) werden de mensen officieel welkom geheten en werden middels een korte presentatie op de hoogte gebracht van de agenda. Na de introductie was het tijd voor een bezoekje aan de heks. Onze heks van dienst, Leentje Vanhout, had voor alle jeugdige bezoekers een heuse heksenbezem gemaakt. Een vrolijk initiatief dat duidelijk in de smaak viel.

 Tijdens het verhaal waren er af en toe problemen met de geluidsinstallatie, welke onmiddellijk opgelost werden door onze mensen. Terwijl de gidsen hun wandelaars verzamelden op het plein voor de tent werd op de toren alles in gereedheid gebracht om de eerste bezoekers op te vangen. Die eerste bezoekers waren een gedeelte van het publiek dat opteerde om niet te gaan wandelen, maar meteen het kinderparcours of de sterrenwacht te doen. Het kinderparcours kende succes, ieder was druk bezig om dat ene woordje te vinden, dat ene woordje zodat ze kans maakten om één van de twintig boeken te winnen die het Stadsbestuur ter beschikking heeft gesteld. Aan de verschillende posten was voldoende ambiance, “Wat is dat in die voeldoos?”…”Ik denk een kiwi…”, dezelfde spitsvondigheid bij de platen van de nachtdieren; sommigen wisten onmiddellijk te zeggen wie niet in het rijtje thuishoorden.

 Een eindje verderop kwamen de jeugdige deelnemers bij het touwenparcours. We hadden met veel omhaal een (veilig) parcours uitgezet tussen de bomen, weg van de paden. In het donker, je kan al raden wat de reacties waren! Zeer geslaagd! Terwijl dit alles aan gang was, waren de wandelaars ook al vertrokken. Onmiddellijk na de start, net achter de tweede brug, werd om stilte gevraagd. Op het programma stond een geluidsexperiment, onder regie van Job Beeren. Middels een cd-rom werden verschillende geluiden van nachtdieren afgespeeld en de gidsen vroegen aan de deelnemers of ze deze geluiden herkenden. Het ene al wat gemakkelijker dan het andere, vooral de nachtzwaluw blijkt een onbekende te zijn. Verder op de wandeling werd er aandacht geschonken aan de kunstwerken die onder de noemer “Galandart” verspreidt over onze route lagen. Tijdens de wandeling kwam af en toe de maan door het wolkendek gebroken. Een beetje later, tegen het einde van de nachtwandeling brak het zelfs helemaal open.

Aangekomen bij de Tomp werd even halt gehouden om een waar gebeurd spokenverhaal te reconstrueren. Jan wist een heel oud spokenverhaal, achter op de kaft van een schilderij in het Grevenbroekmuseum. Dit werd de basis voor een vertelsel dat we verder uitgewerkt hebben tot een heus toneelstuk. Stel je voor: de gidsen lezen een oud document over enkele drinkebroers die ’s nachts op weg naar huis stoer praat krijgen aan de Tomp en in hun overmoed het plaatselijke spook gaan uitdagen. Groot was hun (en onze wandelaars) verbazing toen het spook vanuit de toren hen van repliek dienden. Ons spook was niemand minder dan Rob, die  koude en eenzaamheid trotseerde en nu onsterfelijke roem heeft vergaard. Niet enkel Rob, maar ook de gidsen hebben uitstekend werk geleverd. De reacties waren uitermate lovend.

Verder op hun route (5 km) kwam het wandelend gezelschap aan bij het Planetenpad, waar Jan Hermans het even overnam van de natuurgidsen. Jan informeerde de wandelaars over afstanden, leegte en dies meer. Tegen 22u (ook weer netjes volgens programma) was de wandeling ten einde en konden de deelnemers de rest van het programma afwerken.

 Intussen werd in de tent, speciaal voor de jeugdige bezoekers van het KSJ en hun begeleiders (waaronder schepen Van de Schans) een speciale presentatie gegeven. De jeugd keek en luisterde geboeid naar hetgeen verteld werd. Het werd stilaan tijd om alles terug af te breken, nog ene warme choco en een snelle evaluatie.  Onder de koepel van de sterrenwacht had Tony zijn Skywatcher op Jupiter gericht. Hij zou tot laat in de nacht actief blijven kijken naar de schaduwovergang van Ganymedes over Jupiter. We hebben rond middernacht ook nog even genoten van dit schouwspel, alvorens huiswaarts te keren. Over een maand zal de werkgroep een evaluatievergadering organiseren en meteen de koers voor volgend jaar uitzetten.

 Met dank aan alle aanwezigen die geholpen hebben aan het welslagen van de avond. Het is dank zij hen dat we verder kunnen blijven vechten naar collectieve bewustwording van  lichthinder.  Goed voor u, maar…….ook goed voor mij!!!                                                                                                                                                                                             LBe

FinePix S3Pro sized_DSCF8826.JPG

FinePix S3Pro sized_DSCF8831.JPG

FinePix S3Pro sized_DSCF8854.JPG

FinePix S3Pro sized_DSCF8857.JPG

FinePix S3Pro sized_DSCF8860.JPG

FinePix S3Pro sized_DSCF8865.JPG

FinePix S3Pro sized_DSCF8867.JPG

FinePix S3Pro sized_DSCF8868.JPG

 

 

FinePix S3Pro sized_DSCF8869.JPG

FinePix S3Pro sized_DSCF8883.JPG

 

 

16:22 Gepost door Lambert Beliën | Commentaren (0) |  Facebook | |

09-10-10

Een nacht zoals het hoort !!!!

Naar aanleiding van onze vorige kijkavond, een in het water gevallen poging om komeet 103P/Hartley te zien, hebben Job en Lambert een spontane actie op touw gezet om ad hoc nog eens een poging te wagen. Vrijdagavond, 08-10-2010 was het zover; op een vijftal minuten werd beslist om naar de Buitenheide te trekken en meteen van de gelegenheid gebruik te maken om de FujiFilm FinePix S5Pro van Job te testen op de Cassegrain.

Toen we aankwamen was het 22.00u en goed donker. Na een beetje zoeken vonden we een goede stek, naast de openbare weg en kon het opbouwen beginnen. Onmiddellijk een goede afstelling, enkele testopnames voor de scherpstelling en in no time hadden we komeet 103P/Hartley in het beeldveld van de kijker en....op de foto!!

Voor de rest van de nacht (tot 02.00u) hebben we een hele rits astronomische opnames gemaakt met de camera van Job. We hebben gebruikt gemaakt van alle mogelijkheden van de camera, wat neerkomt op een ISO-waarde van 3200. De resultaten waren verbluffend.  Job beloofde nog een verslag te sturen, samen met een reeks opnames die hier gepubliceerd zullen worden.  Hou deze site in de gaten.

Aan Job, een dikke proficiat voor de schitterende resultaten!   Het was een nacht die me doet terugdenken aan vroeger! 

                            LBe    

C-1 sized_P9040017.JPG                                                                                                      

21:21 Gepost door Lambert Beliën | Commentaren (0) |  Facebook | |

02-10-10

Fun at night!!!

Op het programma stond de inwijding (op de sterrenwacht, althans) van nieuwe kijker van Tony en die meteen even richten op komeet 103P/Hartley, die op dat moment heel riant in het sterrenbeeld Casseopeia stond.

 Zoals gewoonlijk waren de weermannen en weervrouwen, qua voorspellingen, aan onze kant  en waren de weergoden ons weer eens wat minder goed gezind. Met andere woorden; de avond begon grijs en ging over van “dreuzelen” naar heuse regen. Niet getreurd…..stipt om 21.00u arriveerden een achttal Noorderkroners en togen in het duister aan het werk. Jan had een heuse “hijsinstallatie” in elkaar gestoken om de apparatuur van Tony op een makkelijkere manier 13 meter hoog te krijgen. Na wat op en neer geloop kon de eerste “testvracht” gelanceerd worden. Een niet geplande noodlanding (oeps!), wat krachtenberekeningen, een geestesverruimende brainstorm aangaande designverbeteringen en we waren vertrokken. In het schijnsel van 800.000 candela vertrok de 15 kg zware montering op weg naar de koepel. Alles verliep zonder verdere incidenten en al gauw stond het hele team met alle onderdelen onder de koepel voor de installatie van de kijker.

 Het duurde even voor de montering stevig gefixeerd op haar plaats zat. Oefening baart kunst en we weten nu hoe het moet. De kijkerbuis (tube) werd voor alle zekerheid langs de trap naar boven gebracht. Met optiek kan je niet voorzichtig genoeg zijn!. Naarmate de opbouw vorderde kregen we meer en meer waardering voor de Skywatcher. Het is een heel mooie en degelijke kijker. Een lensopening van 15 cm, een degelijke focusseerinrichting waar je oculairen met de grootst gangbare diameter in kwijt kan, een oerdegelijke en trillingsvrije montering en een set super oculairen.  Heel fraai is de roodverlichte poolzoeker in de montering. Je kan middels bepaalde sterrenbeelden in de poolzoeker de kijker zodanig afstellen dat je een perfecte parallactische opstelling bekomt. Dit is nodig als je wil gaan volgen met de ingebouwde motoren. Met behulp van een handcontroller kan je desgewenst je snelheden aanpassen. Er is mogelijkheid tot uitbreiding met een goto-systeem. In de huidige configuratie zoek je manueel een object en van het moment dat je de drives activeert zal de kijker het object blijven volgen. Eenmaal de kijker parallactisch is afgesteld kan je objecten vinden met behulp van de deelcirkels op de uuras en de declinatieas, zeg maar de hemelcoördinaten.

 Tegen half twaalf waren we klaar met ons programma: we hebben opgebouwd, geëvalueerd en gedemonteerd. Ondanks het slechte weer hebben we de avond zinvol ingevuld. Dit was een mooie en leerrijke test.” First light” op onze sterrenwacht is gepland voor 16 oktober, tijdens de Nacht van de Duisterins. We wensen Tony veel succes en vele uren van genot met zijn nieuwe aanwinst.                                                                                                                              verslag: LBe  

  Enkele sfeerbeelden van de activiteit:

FinePix S3Pro sized_DSCF8740.JPGFinePix S3Pro sized_DSCF8743a.jpgFinePix S3Pro sized_DSCF8748a.jpg                                                                                  

FinePix S3Pro sized_DSCF8771.JPGFinePix S3Pro sized_DSCF8767.JPGFinePix S3Pro sized_DSCF8764a.jpgFinePix S3Pro sized_DSCF8758.JPGFinePix S3Pro sized_DSCF8761a.jpgFinePix S3Pro sized_DSCF8770a.jpgFinePix S3Pro sized_DSCF8775a.jpgFinePix S3Pro sized_DSCF8774.JPG                                                                                                                          

12:38 Gepost door Lambert Beliën | Commentaren (0) |  Facebook | |