19-09-09

een nachtje uit..

Donderdag, 17 september 2009. Een redelijk transplarante hemel en de voorspelling van een heldere en koude nacht. Hier zaten we op te wachten. Lambert nam contact op met Job en besloten samen op de Gastelse heide de Cassegrain op te stellen en het nieuwe oculair eens aan enkele doorgedreven tests te onderwerpen.

We hadden heel wat op het programma staan en begonnen met de planeten Jupiter, Uranus en Neptunus. Job (en ikzelf ook) zag details op de equatoriale gordels van Jupiter, herkende de kleuren van Uranus en Neptunus en zag dat de manen van Jupiter schijfjes waren in plaats van punten. We schoven op naar de volgende discipline: deepsky. Als eerste object keken we naar M13, de bolhoop in Hercules. Job was overdonderd.....elke ster is opgelost en als individu zichtbaar. Job zag heel duidelijk de uitlopers van M13. Op naar M 57, de Ringnevel. Een Ringnevel die nu echt een ring is, zo groot en met zoveel detail, afgezet tegen een zee van achtergrondsterren.

Tijdens de eerste objecten die we bekeken viel ons telkens op dat er een bepaalde afwijking in de afstelling van de kijker te zien was. In de ene kijkrichting was het te zoeken object in de onderkant van het oculairveld (100°) te vinden, in een andere kijkrichting was er een verschuiving te zien. Op een gegeven  moment viel het te zoeken object zelfs uit beeld. Na enkele nieuwe calibraties vonden we de fout. De zoeker was niet voor de volle honderd procent uitgelijnd met het oculair, een fout die met de Ethos 13mm dramatischer is dan met een 40 mm SuperPlossl. Weer wat bijgeleerd.

Opnieuw afstellen en verder met de test van het Nagler-oculair. We besloten om het programma "Tonight's best" te laten lopen en genieten van datgene wat AutoStar ons aanbood. Sommige nevels kregen we niet te zien, simpelweg omdat die verdronken in de gloed aan de horizon (strooilicht Hamont-Achel, Budel, Valkenswaard). Andere waren dan weer adembenemend, zoals "The blue Snowball", een planetaire nevel in Pegasus (NGC 7662), in Andromeda zagen we het elliptische stelsel NGC 224, NGC 7009, de Saturnusnevel.... Het ene na het andere object werd bekeken, een kleine greep uit de talloze objecten die we de nacht zagen:

Caldwell 14 - M34 - M52 - M81 - M82 - M13 - M2 - M3 - M5 - M92 - Cyg x-1 - NGC 6826 - M71 - NGC 6886 - M20- M8 - M11- NGC 7009 -  IC 4895 - M 27 - NGC 884- NGC 886 - ........

Het was geen topnacht qua weer, maar qua sfeer en resultaten....... méér dan top!! We sloten de nacht af met enkel fotografische opnames van de Ringnevel, de Andromedanevel en de Halternevel. We gaan nu hoopvol uitkijken naar de echte donkere nachten. Nachten waar het contrast nog veel hoger ligt en de details dan nog meer zichtbaar gaan worden (om nog maar te zwijgen van de foto's die we dan kunnen maken. We weten dat deze nachten koude nachten zijn. Ook daar is over nagedacht: er bestaan tegenwoordig van die handige barbeque-brikken in de handel die heel gelijkmating gloeien (ipv branden) en geven een aangename warmte voor de duur van twee uur. We gaan deze zeker inzetten als de koude net meer te houden is. Bijkomend voordeel is dat we (als we een blik Frankfurters meenemen, we ook geen honger hoeven te lijden!!!!). Je merkt het al...we zijn nu al bezig met de voorbereidingen voor het welslagen van een topper!!!

Einde waarneming rond 01.00u.

11092009243

12:53 Gepost door Lambert Beliën | Commentaren (1) |  Facebook | |

16-09-09

Wat doen we als 't donker wordt?

Agenda 4e kwartaal 2009

oktober 2009.                                 

Studiebijeenkomst:   23 oktober 2009 om 20.15u in de Joy

                             Open agenda   &    "Het oog en het brein bij visuele deepsky" door Jan.

                          

                 Kijkavond :  9e  (1e kwartier) maan op om 22.15.u Jupiter, Neptunus, deepsky, kometen, .....

                 Wanneer:    sterrenwacht  om 20.30u

                 Kijker te gebruiken:  Cassegrain aan de voet van de sterrenwacht.

 November  2009                   

Studiebijeenkomst:  6 november 2009 om 20.15u  in de Joy

                                   Open agenda  &  De Melkweg door Lambert

 

                Kijkavond:    deepsky .....

               Wanneer:   20 -11-2009  20u  sterrenwacht

                 Kijker te gebruiken:  Refractor.

December 2009.                              

  • 1. Studiebijeenkomst: 18 december 2009 om 20.15u in de Joy.

                                           Algemene ledenvergadering

                                            Nieuwjaarspeech voorzitter

                                            Kasverslag  door Jan

                                            Jaaroverzicht LBe

                                            Uitzonderingen op de zwaartekracht door Jan

                                            Algemene kennis - Quiz door Jan

                                             "Van slak tot lichtsnelheid" door LBe

                                            

                                                                 

          Kijkavond:   maanavond en andere objecten

          Wanneer:  4 december 2009   om 20.00u op de sterrenwacht

          Kijker te gebruiken:  Refractor

 

Agenda NVWS Eindhoven: najaar 2009/2010

29 oktober 2009: NVWS Einhoven: "Kosmische rampen" door Drs. Klaas-Jan Mook

19 november 2009: NVWS Eindhoven: "Klimaatverandering, hoe een specialist het ziet." Dr.ir. P. Siegmund (KNMI De Bilt)

17 december 2009: NVWS Eindhoven: "Hemelmechanica, tijdmeting en zonnewijzers." Ir H.J. Hollander

18 februari 2010: NVWS Eindhoven: "Waarnemingshorizon, kunnen we alles waarnemen?" Prof. Dr. John Heise  SRON Utrecht.

19 Maart 2010: NVWS Eindhoven: "Kreutz kometen" door Prof. Dr. R.F. Strom   ASTRON  Dwingeloo

22 April 2010: NVWS Eindhoven: "Sterrenkunde op La Palma" Prof. Dr. R.F. Peletier  RUGGroningen

De lezingen worden voortaan gehouden in het atrium van het Augustinianum te Eindhoven gelegen aan de Wassenhovestraat 26

NVWS Eindhoven viert  in 2010 haar 75e levensjaar. We zullen te zijner tijd onze agenda aanpassen. Ondertussen zal Jan  melden dat Noorderkroon hun maandblaadje "de sterrenkijker" digitaal wenst te ontvangen.

19:35 Gepost door Lambert Beliën | Commentaren (0) |  Facebook | |

14-09-09

Een nacht zonder licht....

Verslag van de kijkavond   11 september 2009-09-13

 

Tegen zes uur ’s avonds arriveerde Lambert  aan de sterrenwacht en onder een stralend open hemel werd de sterrenkijker opgesteld. Op tijd terplekke, want Lambert had nog enkele experimenten op het programma, voordat de kijkavond van start kon gaan. Eén van die experimenten was het afocaal filmen (8mm om daarna te digitailseren). Met andere woorden: rechtstreeks doorheen het oculair filmen wat er te zien is (zie afbeelding). Natuurlijk horen daar wat testen bij, zoals beeldscherpte op een bepaalde afstand, opstelling van de camera en gebruiksvriendelijkheid. Het heeft geen nut om “iets” aan de sterrenkijker te koppelen wat je in het donker niet afgesteld kan krijgen binnen, pakweg vijf minuten. De opstelling die getest werd gaf al een beeld op film binnen de twee minuten. Experiment geslaagd, nu nog uitvoeren in het donker.

Omstreeks half negen arriveerden de eerste leden. Intussen waren ook de wolken aangekomen. De Cassegrain kon nog net afgesteld worden op de enkele sterren die zichtbaar waten. Ondertussen waren we getuige van de zoveelste overkomst van het ISS en kregen we de bevestiging dat we te maken hadden met zeer hoge (en hardnekkige) bewolking. Intussen bleef het aantal deelnemers stijgen allemaal in de hoop toch iets te kunnen zien door het nieuwe oculair van Lambert. Eén poging (zij het een waterachtige..) liet de open sterrenhoop M39 in de Zwaan zien. De aanwezigen weten nu ongeveer wat een beeldveld van 100° wil zeggen . Ongeveer..want het werkelijke beeldveld zullen ze pas ervaren als het helder is en het beeldveld stjokvol met sterren staat. Tijdens het wachten vielen enkele “kameelmopjes”, een gevolg op het reisrelaas van Job. Job liet weten ons nog te zullen vergasten op een reisverslag van zijn bezoek aan de Verenigde Emiraten. We zijn benieuwd. Intussen werd het middernacht en de bewolking bleef hardnekkig. We sloten de avond af met de opmerking: “Kom, we gaan er ene drinken……” We blijven hopen op een heldere nacht, zo ééntje waar we alle registers eens kunnen opentrekken.....

Tot dan...

11092009250

de opstelling aan de voe van de sterrenwacht.

11092009247

Afocaal filmen doorheen een 40 mm SuperPlossl.
11092009243

11092009245

Alles staat gereed, richting zuiden, op wacht tot de eerste sterren zich laten zien.

20:10 Gepost door Lambert Beliën | Commentaren (0) |  Facebook | |