30-08-09

Hot stuff!!!!!!!

Op 28 augustus was Lambert te gast bij de firma Robotics in 's-Gravenzande.Bedrijfsleider Rob Lefeber, een heel bekende naam in het wereldje van de amateur-astronomen ontving Lambert bij hem thuis en nodigde hm uit in zijn showroom. Nu, showroom is een groot woord, maar wat een verzameling kijkers!!! Rob heeft alle kijkers...van een kleine Quastar tot 20" OGC's met daar tussenin een heel eigen lijn van hoogkwalitatieve kijkers die niet onderdoen voor de duurdere Takahashi's. Betreffende accesoires: alles is er...van beugeltje tot....noem maar op, je vindt het!

Lambert had zijn zinnen gezet op iets heel nieuws. Het beste wat er van Nagler te krijgen is, wat oculairen betreft......de Ethos 13mm met een ongekend beeldveld van niet minder dan 100°. Volgens kenners, momenteel het beste oculair ter wereld. Het ding weegt niet minder dan 590 grammen en heeft een ongezien scherp beeld. Er is één maar......je moet er door leren kijken. We hebben allemaal al eens de kans gekregen om door verschillende oculairen te kijken. Je merkt dat sommige een groter beeldveld hebben. Dat wil zeggen dat tenopzichte van het midden je een bepaalde hoek kan bekijken, links, rechts, boven en beneden. Wel...bij de Ethos 13mm is deze hoek niet minder dan 100°. Je moet dus door je beeldveld heen wandelen! Niet bang zijn je oog korter bij het oculair te brengen, want dan pas zie je hoe groot het beeldveld werkelijk is.

Het eerste wat opviel tijdens de proefrun (het was nog bewolkt en er stond een maan in eerste kwartier.....maar a, je kan niet wachten, hé?) was de obsolute scherpte van het beeld....tot op de randen!! Het tweede wat opviel is dat je niet aan het kijken bent, maar dat je in het beeld valt...zo immens en overdonderdend is het effect van werken met een Ethos 13mm.

Een blik op de maan: gigantisch veel meer detail te zien dan met de SuperPlosll's waar ik eerst mee werkte (SuperPlossl 40mm -25mm - 19mm - 6mm of de 12 mm Orthoscoop van Lichtenknecker). Adembenemend beelden, ongeziene scherpte en resolutie. De volgende stap was Deep-sky. Normaliter zou ik met de heersende weersomstandigheden en maanstand er nog niet aan denken om de kijker op te stellen, maar toch, een eerste test en de resultaten waren gewoon....Waaaaw!!!!

M13 en vele andere bolhopen: je kijkt er omzeggens doorheen, om nog maar e zwijgen over hun diameter. Er zijn geen woorden voor, het is net alsof ik deze beelden voor het eerst beleef! Ongezien!!! De Halternevel M27, zelfs met bewolking een duidelijk herkenbare vorm en die groottte.....Het lijkt echt alsof je in het beeld valt, je hoeft er niet alleen meer naar te kijken....je kan er quasi doorheen wandelen!!!!

Jupiter: het leek wel een ballon, zo groot. Heel duidelijk details te zien in de equatoriale gordels. Op het moment dat ik keek (21.24u) zat het maantje Io vast tegen de rand van Jupiter (Europa links en Ganymedes en Callisto rechts). Ik heb een hele tijd Io gevolgd totdat die een eindje van Jupiter verwijderd was. Schtterende beelden (en onthou...het waren geen goede omstandigeheden!) De volgende planeten die ik bezocht waren Uranus en Neptunus. Beiden kwamen probleemloos en heel goed herkenbaar in beeld.  Tegen middernacht zat de hele hemelbol zo goed als dicht met bewolking, maar de eerste indrukken waren binnen:

Voor mij nog maar één oculair: de 13 mm Ethos. Door deze aankoop wordt mijn verzameling SuperPlossl's onverslijtbaar door het feit dat ik ze nog zelden ga gebruiken!!!!!! De Ethos kan op twee manieren gekoppeld worden: rechtstreeks in het zenithprisma of als ik deze verwijdensamen met een opvulring rechtstreeks in de 50mm vatting van de kijkerbuis. De motorfocussser blijft uiteraard zitten (zou ook nog weg kunnen!!!). Je kijkt dan niet meer onder een hoek van 90°, maar recht in lijn met de optische as. Dit laatste is een klein beetje gevaarlijk, want als de kijker volautomatisch naar het zetith gaat richten, botst het oculair waarschijnlijk tegen de basis van de vork, met alle gevolgen vandien en je hebt dan natuurlijk geen plaats meer om nog te kunnen kijken!!! Ik moet dit nog eens uittesten hoever ik kan gaan. Terzijnertijd......eerst even genieten in deze stand!

Bij een volgende kijkavond (11september) zullen we dit oculair uiteraard inzetten! "Be my guest" en ........wees kritisch!!!!!!!

Hieronder enkele afbeeldingen van het betreffende oculair.

DSCF5615

DSCF5613

DSCF5618

DSCF5610

DSCF5611

12:27 Gepost door Lambert Beliën | Commentaren (0) |  Facebook | |

25-08-09

Een hete start.....

! ! ! Uitnodiging !!!

 

 Beste vrienden,

                           Augustus 2009 ligt achter ons. Man, man…..wat een zomer!! We hebben meer dan eens de kans gehad om, op eigen initiatief weliswaar, de sterrenkijkers buiten te zetten en te profiteren van wolkenloze, heldere nachten onder het genot van subtropische temperaturen. Wat wil een mens nog meer? We hopen dat deze tendens zich voortzet en, eerlijk gezegd…we gaan er gemakshalve maar van uit. Vanuit deze veronderstelling hebben we tijdens de zomerstop nog eens de hand geslagen aan de sterrenwacht. Je vindt hieronder een kort verslag van de werkzaamheden.

 

We voorzien voor de maand September (de nieuwe start van weer een nieuw astronomisch werkjaar) om er weer eens stevig in te vliegen. Wat beter gedaan dan eens met z’n allen een kritisch oog en oor te hebben voor de kijkersystemen die er ter beschikking zijn? We gaan in groep de verschillende types en de werking van kijkersystemen eens onder de loep nemen. Al dan niet met didactisch materiaal ter plaatse.

 

Natuurlijk is er ook ruimte voor de open agenda. Heb je tijdens de zomerstop een vraag opgesnorkeld waar je zelf geen antwoord op weet? Breng ze naar voor en we zullen pogen ze samen op te lossen.

 

We komen samen op 25 september 2009 en zoals altijd starten we rond 20.15u in zaal Joy van het PC Michielshof.

                                 

Tot dan…

 

              Het bestuur

21:42 Gepost door Lambert Beliën | Commentaren (0) |  Facebook | |

Een beeld van 100°!!!!!

Op vrijdag 11 september verzamelen we tegen 21.00 uur aan de sterrenwacht. We gaan werken met de Cassegrain (wil dus zeggen dat we niet op, maar naast de toren zullen staan). Op het programma staan (als het weer het toelaat) heel wat exotische objecten en…..we gaan nu echt alle registers opentrekken: we wagen een poging aan: Planetoïden ISIS- MASSALIA - JUNO – CERES- JULIA. Planeten: URANUS- NEPTUNUS – JUPITER – PLUTO. In de nanacht is er een maan in laatste kwartier, we proberen kometen C2006 W/3 en 22/P KOPFF te zien, om nog maar te zwijgen van alle andere deepsky-objecten. En…….als alles meezit gaan we deze objecten kunnen bekijken door één van de nieuwste en beste oculairs die de markt op dit moment te bieden heeft: de 13mm ETHOS van TELEVUE (een  ongezien beeldveld van 100°).  Kom samen met ons genieten van dit optisch wonder van de hedendaagse techniek!

 

Tot kijk… 

 

Het bestuur

21:40 Gepost door Lambert Beliën | Commentaren (1) |  Facebook | |

Zomerse toestanden!!!!!!!


Verslag van de Perseidenwaarneming door Job Beeren.

Verslag Perseidenactie op dinsdag te Achel  11-08-2009 , de dagen voorheen zou men gedacht hebben "zal het deze keer weer in het water vallen?". Echter niets is minder waar, niets zo veranderlijk als het weer. We konden ons verheugen op een mooie nacht met zo goed als geen bewolking. Een beetje sluierwolken af en toe aan het firmament, maar dat mocht de pret niet drukken.

Rond de klok van half tien begonnen de eerste waarnemers zich te melden bij de sterrenwacht om samen het jaarlijks terugkerende fenomeen tijd begonnen ook de eerste sterren zich te laten zien en gelijk begonnen de wetenschappelijke praatjes los te barsten, zoals bijvoorbeeld de zomerdriehoek die zich liet zien. Ook de planeten waren van de partij, Jupiter begon op te klimmen en was goed zichtbaar (op dat moment drie maantjes links en een maantje rechts), alsook Uranus die in de nabijheid van Jupiter stond, te weten 2 graden  uit haar buurt. Niet hoofdzakelijk de activiteit waar we voor gekomen waren, maar hieruit blijkt weer hoe breed sterrenkunde is en maakt van deze avonden echt iets moois en leerzaams. Het was ook tijdens het bespreken van de aanwezige planeten dat de eerste vallende ster zich liet zien. Het was Berke die deze waarnam en met de eer ging lopen.

Het werd een mooie heldere hemel,maar toch kwam onvermijdelijk onze naaste buur, de Maan, ook goedenavond zeggen. Ze was ongeveer voor driekwart verlicht  en met af en toe de lichte sluierbewolking erbij begon ze toch danig te storen met het strooilicht waardoor ongetwijfeld diverse Perseiden werden gemist. Ondanks dit gegeven werden er toch enkele zeer mooie exemplaren waargenomen.

Wat opviel was dat het lijkt of het met het jaar steeds minder wordt in aantal vallende sterren van deze groep. Onze Lambert was zo druk met fotografie bezig dat het leek of hij de vallende sterren vergeten was en er tot in de kleine uurtjes nog geen had waargenomen, maar er kwam verandering in de zaak toen genoemde eindelijk eens ging zitten en er warempel ook enkele op zijn palmares kreeg te staan. Ook het beruchte minuutje van Jan blijft hem maar achtervolgen en wordt al lachend verteerd wat daarom de avond alleen maar gezelliger maakte, ook vele satellieten werden waargenomen. Nog een belangrijk feit gebeurde en wel dat in de nacht Berke er zijn 75ste verjaardag mocht vieren, niet om zomaar aan voorbij te gaan. Van hieruit aan Berke een van harte proficiat gewenst namens al onze leden. Om het verhaal maar af te ronden was het, zij het met het lage aantal vallende sterren ongeveer een veertigtal, een zeer geslaagde avond met een gezellige groep en leerrijke gebeurtenissen, en gingen we rond de klok van enen huiswaarts, want de Maan begon nu echt te vervelen. 

                                                                                                                                 Job Beeren

  De opknap van de sterrenwacht.

 Zaterdag 22 augustus; we zitten nog steeds binnen de zomerstop, maar dat kan het enthousiasme van de leden niet drukken. We hadden het afgelopen werkjaar weer strubbelingen met de koepel. Vorige zomer hadden we met een flinke groep de windveer zodanig ingekort dat deze niet meer tegen het dakbeslag liep. We hoopten toen dat we gevrijwaard waren van vastlopen. Ten tijde van de ingreep was er een wezenlijk verschil, maar we besloten toch om een handlier te installeren, moest het nodig zijn.

En het was nodig....enkele maanden verder (en in een nieuw seizoen) liep onze koepel weer muurvast. Het inzetten van de handlier resulteerde in het feit dat we de koepel in zijn totaliteit  uit zijn spoor trokken en hem volledig naast de loopring zette. Tijd voor een nieuwe inventarisatie en indien nodig ingreep.

 Berke, Dirk, Tony en Lambert namen het voortouw en sleepten karrenvrachten gereedschap naar boven. Besloten werd om de windveer, die bij nadere inspectie zo goed als overal in de loopring sneed, zodanig in te korten dat hier helemaal geen wrijving meer kan ontstaan. Het werd (zoals geweten van vorig jaar) een heel karwei om in de gloeiende zon de windveer rondom af te zagen. Na een uurtje waren we halfweg en er werd merkbaar verschil geregistreerd. Toen de windveer helemaal was ingekort kon één man de koepel met een hand volledig roteren. We gaan niet al te optimistisch zijn en wachten de winter af om een definitieve evaluatie te maken. We hebben wel besproken wat een volgende stap(pen) zou kunnen zijn: het aanbrengen van stootblokjes tussen de wielen (over de as) of, en dat is heel resoluut: de loopring volledig lossnijden van de draagbalk, ze terug 100% rond centreren en vastzetten. We wachten even af.....

Na de werkzaamheden en het kuisen van de sterrenwacht hebben we even op het terras vertoefd om enkele verfrissingen tot ons te nemen. Om 17.00u werd het gezelschap ontbonden.

Bedankt aan diegene die hun vrije tijd offerden zodat wij met z'n allen onder betere condities onze hobby kunnen bedrijven.

                                                                                                                         LBe

 Voor de liefhebbers: enkele foto's genomen tijdens de nacht van de Perseiden.

DSCF5584 

DSCF5592

DSCF5595

DSCF5597

DSCF5598

DSCF5605

DSCF5607

DSCF5608

een perseide 2009

vliegtuig tijdens perseiden

21:35 Gepost door Lambert Beliën | Commentaren (0) |  Facebook | |